Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRADA IDEJNOG RJEŠENJA

Isprobali smo novu aplikaciju za ugradnju solara: Sve je gotovo u nekoliko klikova, evo kako funkcionira

solarni krov
Davor Višnjić/PIXSELL
22.05.2024.
u 12:00

Alatu se pristupa preko sustava e-Građani, a njime možete pronaći krov svoje kuće i izračunati koliko će vas stajati postavljanje panela, ali i izraditi idejno rješenje te poslati zahtjev za realizaciju projekta

Besplatna je, omogućuje rješavanje papirologije bez odlaska na šaltere te daje konkretne i točne podatke. Tako je gradonačelnik Tomislav Tomašević opisao novu aplikaciju "Sunčani potencijal" koja je jučer predstavljena u Zagrebačkom inovacijskom centru. Izrađena je u suradnji s Regionalnom energetsko-klimatskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Namijenjena je onima koji na svojoj nekretnini planiraju ugradnju solarnih panela te im omogućuje ne samo da izračunaju koliko će ih to koštati već olakšava i postupak izrade idejnog rješenja za realizaciju projekta.

Ulaskom u aplikaciju, kako smo isprobali, korisnici imaju mapu svih krovišta u Zagrebu, a klikom na svoj dom mogu saznati kolika je njegova površina. Nakon unosa osobnih podataka poput broja obračunskog mjesta HEP-a, vrste priključka i prosječne potrošnje struje, aplikacija "izbacuje" razne prijedloge za postavljanje solara. Može se tako vidjeti koliko bi stajala gradnja elektrane s dizalicom topline, one koja uključuje prelazak na električni bojler ili koja je najveća izvediva verzija na odabranom krovištu.

Foto: Foto: Screenshot

Aplikacija navodi i kolika bi bila snaga elektrane, koji je trošak investicije, kao i kolika bi bila godišnja ušteda. Pristupa joj se pak preko sustava NIAS e-Građani, a oni koji to žele, mogu uz pomoć nje izraditi cijelo idejno rješenje i poslati ga HEP-u na daljnju obradu i realizaciju projekta.

U zahtjev u tom slučaju treba priložiti i zemljišno-knjižni izvadak iz katastra, dokaz o vlasništvu, fotografiju električnog ormarića te još neke pojedinosti koje se mogu dodati u digitalnom formatu.

Trenutačno su u fokusu vlasnici kuća, no uskoro će biti obuhvaćeni i stanari zgrada. A alat je zapravo nadogradnja projekta koji je gradska uprava predstavila prije godinu i pol dana. Tada je, podsjetimo, bila riječ o mapi koja je zainteresiranima za ugradnju panela nudila informativni obračun troškova te konačne energetske uštede.

Foto: Foto: Screenshot

Mapa je imala nekoliko mana pa je tako bilo moguće izračunati površinu solarnog krova čak i ondje gdje ga nije moguće postaviti, poput kipa bana Jelačića na glavnom trgu. Nova aplikacija, provjerili smo, više ne uključuje kip bana, ali zato obuhvaća zdenac Manduševac, kao i dio krovišta katedrale.

VEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije