Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ispod Ilice probiti tunele te povezati Gornji i Donji grad

Prometni stručnjak Ivan Dadić već godinama predlaže brojna prometna rješenja, a ispod Mesničke predlagao je tunel
23. listopada 2014. u 09:45 6 komentara 1705 prikaza
Ilica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na okruglom stolu koji će se danas u 11 sati održati u Autoklubu Siget prometni stručnjak Ivan Dadić predstavit će brojne ideje kojima bi se gradski promet ubrzao do 40 posto, a sto tisuća Zagrepčana preselilo iz centra u njegovu okolicu. Dadić već godinama proučava najveće probleme u prometu, a kao najveće prepreke u njegovu razvoju navodi Ilicu, željezničku prugu, Slavonsku – Zagrebačku – Ljubljansku aveniju, Savu i zagrebačku obilaznicu.

– Ispod Ilice treba napraviti nekoliko tunela i treba povezati Gornji i Donji grad, čime bi se mogao izbjeći sadašnji problem Mesničke, prugu i aveniju od istoka do zapada treba izdići, sagraditi dva-tri mosta i nekoliko čvorova na obilaznici – kazao je Dadić. Svjestan je da je riječ o brojnim projektima koje treba financirati, no smatra da nije problem u novcu, nego u lošem upravljanju projektima.

– U gradu se stalno spominje da je potrebno graditi drugu obilaznicu, što je glupost. Treba denivelirati postojeću aveniju kroz grad i izgraditi sjevernu obilaznicu – istaknuo je Dadić.

Napomenuo je da je veoma važno uključiti u javni promet i željeznicu koja je slabo iskorištena. Dadić projekte poput željezničkog tunela ispod Medvednice, koji bi vodio do zračne luke i metroa, ne odbacuje, no smatra da oni moraju doći na posljednje mjesto, kada se prometni tokovi već uvelike ubrzaju.

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar tajar
  tajar:

  A narod će pjevati "u tunelu usred mraka"!

 • hlibit:

  ...radije reci ljudima iz kojeg razloga si u Ak Sigetu i s kojim ljudima si se spetljal

 • jura1985:

  Mogli bi probit Sljeme pa do Stubaka....na kupanje...haha