Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije MASOVNA GROBNICA

Iskapanje u Gračanima: Istragom utvrđeno da su kosti životinjskog porijekla

Zagreb: Nakon pronalaska kosti u Gračanima počelo je iskapanje
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/18
17.03.2017.
u 11:55

U postupku probnog iskapanja lokacija je dodatno pretražena georadarom i potražnim psima obučenima cadaver metodom, namijenjenima traganju za posmrtnim ostacima

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je na svojim internatskim stranicama kako je na području Gračana provelo potrebna istraživanja zbog indicija da je tamo masovna grobnica iz Drugog svjetskog rata i naglasilo kako je postupkom istraživanja utvrđeno kako su pronađene kosti životinjskog porijekla.

Prilikom infrastrukturnih radova u Gračanima pojavile su se indicije o postojanju masovne grobnice pa je provedeno terensko istraživanje i probno iskapanje žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na lokaciji Gračansko Dolje u naselju Gračani u Gradu Zagrebu, navodi Ministarstvo.

Dodaje kako je istraživanje organizirano temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te kako je utvrđeno kako su pronađene kosti životinjskog porijekla. 

U postupku probnog iskapanja lokacija je dodatno pretražena georadarom i potražnim psima specijalno obučenima cadaver metodom, prilikom čega nisu pronađeni posmrtni ostaci te saznanja o postojanju masovne grobnice na toj lokaciji nisu potvrđena, dodaje se. Lokacija je vraćena u prvobitno stanje te izvođač nastavlja sa započetim infrastrukturnim radovima, navodi Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Ono naglašava kako nastavlja kontinuirano prikupljati saznanja i provoditi terenska istraživanja o mogućim masovnim grobnicama na području naselja Gračani.

Ministar branitelja Tomo Medved 14. ožujka obišao je lokaciju u zagrebačkim Gračanima na kojoj se provodi terensko istraživanje i probno iskapanje kako bi se utvrdilo nalaze li se tamo posmrtni ostaci žrtava iz Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te kazao kako će probna iskapanja pokazati je li riječ o masovnoj grobnici.

"Postoje šire indicije da je područje Gračana u vrijeme Drugog svjetskog rata bilo mjesto niza zločina, pa nismo isključili mogućnost da se masovna grobnica nalazi na toj poziciji. U skladu sa zakonskim ovlastima, uz kvalitetnu suradnju sa svim relevantnim službama, za sada smo pokrenuli probno iskapanje. Za sada ne želimo nagađati je li riječ o masovnoj grobnici. Ako se pronađu kosti, postupit ćemo u okviru protokola, a ako ne, omogućit ćemo investitoru da nastavi svoj rad", rekao je tada Medved. 

>> 'Pokrenuli smo iskapanje da utvrdimo je li riječ o masovnoj grobnici na Gračanima'

>> Počela iskapanja masovne grobnice pod Sljemenom - pokopani hrvatski i njemački vojnici

Komentara 26

VL
vlada1
13:06 17.03.2017.

Prokleti partizani, ni životinje nisu poštedili.Očekujem osvetu društva za zastitu živitina prema antifašistima.

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
12:16 17.03.2017.

A sada ajmo vidjeti koji su se to svjedoci javili i izjavili da su vidjeli pogubljenja i bacanja ljudi u jamu.

KR
krakatau
12:50 17.03.2017.

I gdje su sada oni koji su znali da su posrijedi kosti nevrnih zrtava krvolocnih partizana...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije