Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

Institut Ruđer Bošković: Vratite nam Meštrovićev kip!

nikola tesla
Marko Lukunić/VLM
09.03.2012.
u 15:46

Znanstvenici s Instituta žele da se kip preseli na izvornu lokaciju, a pokrenuta je i peticija protiv lokacije u Teslinoj

Ne postoji opravdan razlog zbog kojeg je spomenik Nikoli Tesli u Teslinoj. To je proizvoljna ideja Grada, a želja Ivana Meštrovića bila je da kip ostane na Institutu Ruđera Boškovića – rekao je danas prof. dr. sc. Karolj Skala u ime znanstvenika na javnoj tribini na Institutu.

Danas je pokrenuta i peticija da se kip premjesti iz Tesline na Institut, a skupljeno je 160 potpisa. Meštrovićeva obitelj, koja ima autorska prava na spomenik, ne želi da se od kipa napravi odljev, koji je Grad predložio Institutu kao zamjensko rješenje.

Komentara 8

DE
detour
16:41 09.03.2012.

na sadasnjoj lokaciji, spomenik je postavljen tako da okrece ledja pjesacima i pjesackoj zoni! dakle, on je na silu i lose umjesten u prostor.

OB
-obrisani-
17:08 09.03.2012.

Tesla hrvat srpskoga roda, čovjek koji je izmislio 21. stoljeće, ostao bi u Hrvatskoj ili Srbiji da je imao visoko mišljenje o njima, ali nije i otišao je u SAD

DE
detour
16:36 09.03.2012.

spomenik je mestrovic poklonio institutu i izrocito naznacio da tamo mora stajati. spomenik tesli i spomenik rudjeru cinili su smislenu cjelinu u parku instituta. premjestanje spomenika je izravno krsenje volje donatora. umjesto javnoga natjecaja za novi spomenik tesli, bandic jee uzeo nesto sto institut nije dobro branio. tj, institut je zauzvrat dobio poslove od grada. dakle, na neki su ga nacin \"prodali\" i u cijeloj prici nisu nevini. spomenik je postavljen na krivoj lokaciji i tu mu nije mjesto. treba ga vratiti tamo gdje ga je mestrovic zamislio i darovao, a tesli u buducnosti treba podici novi spomenik dobiven putem javnog natjecaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije