Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZICER

Inovacijama pomažu u rješavanju epidemije pa ih je Grad oslobodio plaćanja najma

Zagrebački Velesajam: Na njegovu području bit će Manhattan
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
22.04.2020.
u 12:13

Tijekom posljednjeg mjeseca u ZICER-u su razvili aplikaciju koja educira i predviđa razvoj situacije vezane uz koronavirus. Implementirano je više automatskih konverzacijskih robota, od kojih je jedan aktivan kao chatbot Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako bi se ublažile posljedice aktualne krize COVID-19 po poslovanje, Grad Zagreb je startupove koji djeluju u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) oslobodio plaćanja zakupnine. Zagrebački su startupovi, podsjetimo, korištenjem novih tehnologija poput umjetne inteligencije, 3D printera te njihovih inovativnih primjena olakšali djelovanje institucijama, medicinskim djelatnicima kao i svim ostalim građanima, izrađujući, primjerice, zaštitne vizire koji su donirani Klinici za dječje bolesti.

"Usprkos nikad nižoj razini globalnih gospodarskih aktivnosti, ZICER-ovi startupovi pronašli su u ovoj krizi i nove prilike, a svoje su aktivnosti vrlo brzo prilagodili novonastaloj situaciji pridržavajući se propisanih mjera i radom od kuće. Značajan dio svoje je znanje i resurse stavilo na raspolaganje pri traženju konkretnih načina ublažavanja utjecaja globalne pandemije", priopćili su iz Grada istaknuvši kako im potencijal za profitom u ovom trenutku nije na listi prioriteta već je glavni fokus stavljen na društvenu korist.

Tijekom posljednjeg mjeseca u ZICER-u su usto razvili aplikaciju koja educira i predviđa razvoj situacije vezane uz koronavirus. Implementirano je više automatskih konverzacijskih robota, od kojih je jedan aktivan kao chatbot Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Napravljena je i digitalna tržnica kao alternativa onoj fizičkoj te je prepoznata kao izvrsna mogućnost za nabavku domaćih poljoprivrednih proizvoda. Održan je i prvi online Live Pitch Day koji će iznjedriti drugu generaciju Climate akceleratora. Imena timova ovog najvećeg europskog programa za akceleriranje klimatski orijentiranih startupova doznat će se kroz koji dan.

"Grad, usprkos potresu i pandemiji, upravo ugovara konvertibilne zajmove koji su jedinstveni poticajni financijski instrument namijenjen da startupovima omogući razvoj njihovih proizvoda i značajno im olakša djelovanje u budućem razdoblju", zaključuju iz Grada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije