Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne žele bioelektranu

Inicijativa “VG krug” upozorava na sporni projekt

bioelektrana
Ekonerg d.o.o.
14.01.2013.
u 17:00

Inicijativu je pokrenulo tridesetak stručnjaka raznih društvenih i prirodnih znanosti koji žele objasniti kako takva bioelektrana nije opravdana ni ekonomski ni ekološki te da je na neprikladnoj lokaciji

Velikogorička lokalna zajednica, nakon što je lani ozbiljno pomrsila planove tvrtke HEP Obnovljivi izvori energije da početkom ove godine sagradi 65 milijuna eura vrijednu bioelektranu na području južno od jezera Čiče, ponovno se digla na noge.

– Ministarstvo zaštite okoliša u lipnju je odbacilo Studiju utjecaja bioelektrane na okoliš i vratilo postupak na početak, što je bila naša velika pobjeda – ogorčena je skupina velikogoričkih intelektualaca, koji su pokrenuli inicijativu “VG krug”.

Neprikladna lokacija

Međutim, nova studija koju je poslao investitor samo je kopija stare, tvrde “krugovci”. Oni će u utorak održati javno izlaganje studije u 14 sati u velikogoričkom Pučkom otvorenom učilištu kako bi upozorili na sporni projekt izgradnje.

Inicijativu je pokrenulo tridesetak stručnjaka raznih društvenih i prirodnih znanosti koji žele objasniti kako takva bioelektrana nije opravdana ni ekonomski ni ekološki te da je na neprikladnoj lokaciji.

– Pokrenuli smo inicijativu jer nam nije svejedno. Napisali smo otvoreno pismo kako bismo sve upozorili na veliki broj razloga protiv ovakvog projekta, a glavni su ugrožavanje prirode, upitna kvaliteta projekta i sama lokacija – kazao je Marko Šimac, jedan od stručnjaka i članova “VG krug”.

Istaknuo je kako bi gradnja bioelektrane na rubu Velike Gorice ugrozila ne samo grad već i ruralna i zaštićena prirodna područja. 

– Primjerice, predložena je lokacija na šljunčanom terenu ispod kojeg je glavni podzemni vodeni spremnik pitke vode, i to je neprihvatljivo – poručio je Šimac.

Brojni protivnici

Projektu se protivi i građanska inicijativa Akcija za Turopolje koja uključuje desetak mjesnih odbora grada, brojne udruge i gradske četvrti, a lani je u ožujku Gradsko vijeće grada Velike Gorice jednoglasno odbilo gradnju bioelektrane.

Nakon najavljenog javnog izlaganja studije, stručnjaci će se pismeno obratiti Ministarstvu zaštite okoliša nadajući se sretnom epilogu oko sporne gradnje bioelektrane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije