Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi projekt

Inicijativa radnica Kamenskog – besplatni tečajevi šivanja

'15.12.2012., Zagreb - Poplavljene prostorije Udruge Kamensko nakon puknuca cijevi na Selskoj, u kojoj su unistene sivace masine i kompjutorska oprema. Predsjednica Udruge Kamensko Djurdja Grozaj. Pho
Anto Magzan/Pixsell
31.12.2012.
u 13:00

Poduzetne radnice osmislile su i novu tehniku, tzv. Upcycling kojom od staru odjeću stvaraju jedinstvene komade.

Na stotine žena, no i muškaraca, na listi je čekanja kako bi pohađali besplatan tečaj šivanja i krojenja Udruge Kamensko, iako on počinje tek za mjesec dana.

Ne žele naplaćivati

Desetak prvih polaznica svoje će šivaće stojeve upaliti već sredinom veljače, a gospođama iz Kamenskog pomagat će Hrvatski zavod za zapošljavanje, koji će i s burze slati nezaposlene željne da nauče tu vještinu.

– Kada smo otvarale udrugu, svako malo nas je netko pitao hoćemo li pokrenuti tečaj. Željele smo, ali nismo htjele naplaćivati ljudima i sudbinama u kojoj smo se same našle prije nekog vremena – kaže Đurđa Grozaj, čelnica udruge.

Novac za troškove tečaja dobile su od Grada Zagreba jer su pobijedile na natječaju za sufinanciranje udruga, na koji su prijavile svoj projekt.

– Tečaj nam je i izvrsno došao da zaposlimo nekoliko članica udruge, a ostale će ga proći kako bi znali napraviti cjelokupan proizvod. Naime, mi smo čitav radni vijek šivale samo određen dio robe, tako da smo drugo manje – više zaboravile, a one koje znaju kako sašiti sve od početka do kraja, učit će nas – kaže Grozaj.

Pomoć i od dizajnera

Uz članice udruge i građane, u novim će krojevima pomagati i članovi Hrvatskog dizajnerskog društva, među kojima su Nina Bačun, Sanja Bencetić, Ivana Čuljak, Lidija Lovrić, Barbara Majnarić, Mirna Reinprecht, Dino Smrekar i Marija Tizaj. Najveći hit u trenutačnoj gospodarskoj krizi, koji su zajednički osmislili je tzv. Upcycling. Tom tehnikom stare odjevne predmete od emotivne vrijednosti, a koji više nisu u upotrebi, uz pomoć intervencija pretvaraju u jedinstveni dizajnerski komad odjeće.

>>Ovo je drugi put da smo na početku, ali izdržat ćemo

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:02 31.12.2012.

Ajme ove žene su jako zanimljive. Sve rade besplatno a izgledaju kao da se oblače u kaskadi. Nešto mi tu ne štima. One se samo slikavaju, slikavale se kada su tražile stečaj, ajme same tražile stečaj, da ostanu bez posla pa to još na svijetu nitko nije tražio nitko a sada rade besplatno pa tko ih hrani, oblači ako rade besplatno. Ova priča smrdi jakooooo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije