Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska mreža za beskućnike

Imamo više od 2000 beskućnika u zemlji: 'Oko 30 posto otpada na Zagreb i oni su najugroženiji'

Zagreb: Predstavljanje Hrvatske mreže za beskućnike u Etnografskom muzeju
Foto: Igor Soban/PIXSELL
10.03.2023.
u 15:00

U sklopu izložbe Lica gladi koja se održava u Etnografskom muzeju do 2. svibnja, Hrvatska mreža za beskućnike izvijestila je o životu beskućnika u Hrvatskoj

U Hrvatskoj živi više od dvije tisuće beskućnika, a velikih 30 posto od toga otpada na Zagreb. Baš oni koji se nalaze na području glavnog grada najugroženiji su, podaci su to koje je Hrvatska mreža za beskućnike prezentirala u Etnografskom muzeju u sklopu aktualne izložbe Lica gladi koju možete obići do 2. svibnja.

Zvonko Mlinar, izvršni predsjednik Mreže koja se bavi unapređivanjem skrbi za beskućnike i druge socijalno isključene skupine, kazao je kako im najveći problem u poslu predstavlja birokracija unutar resornog ministarstva.

-Beskućnici su ušli u Zakon o socijalnoj skrbi 2011., ali od tad se njihov stvarni položaj nije puno promijenio. Borimo se s financiranjima prenoćišta u cijeloj Hrvatskoj, a mjesta u njima ima tek 450- izvijestio je Mlinar te dodao kako se metropola bori s velikim priljevom beskućnika iz drugih gradova, a problem karakterističan za Zagreb jest i prijava prebivališta bez koje beskućnici ne mogu dobiti adekvatnu skrb.

Poručio je i kako je potrebno restrukturiranje prihvatilišta u Kosnici, ustvrdio je, smještaju i psihički bolesnici. Koautorica izložbe Lica Gladi Melanija Belaj kazala je kako je beskućništvo jedna od tema koju su prilikom istraživanja posebno proučavali. 

08.03.2023., Zagreb - U sklopu aktualne izlozbe Lica gladi u Etnografskom muzeju predstavila se Hrvatska mreza za beskucnike – nacionalne, nevladine organizacije kojoj je cilj unapredjenje skrbi o beskucnicima te drugim socijalno iskljucenim skupinama. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

-Kolegica i ja volontirale smo po raznim udrugama kako bi dobile dojam o prehrani osoba u neimaštini. Tu nam se otvorio novi istraživački rukavac gdje smo osim umirovljenika koji dolaze po besplatnu hranu upoznali i onu suroviju stranu stvarnosti, a to je život beskućnika. To su ljudi koju su zapeli u svojevrsnom limbu iz kojeg je teško izaći, a činilo nam se da su u našem društvu nevidljivi pa smo i njima htjeli dati glas na izložbi- rekla je Belaj.

Komentara 2

KA
Karloho
17:57 13.03.2023.

Od kuda su došli ti beskućnici ,moze li to netko od odgovornih napisati..

HE
Herceg56
15:18 10.03.2023.

Samo vi kukajte jer ste tako naučili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije