Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plati i grij se bez problema

Ima nešto skuplje od razdjelnika. Ali i korisnije. Provjerite

kalorimetar grijanje
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
02.03.2016.
u 14:13

Stanari većih stanova tvrde da im je račun sa 700 pao na 400 kn, Stanari zgrade u Vukovarskoj 237 blagodati odluke da umjesto razdjelnika ugrade kalorimetre osjetili su na svojim računima odmah

Vlasnici 130 stanova u Vukovarskoj 237 umjesto jeftinijih razdjelnika ugradili su skuplje kalorimetre zahvaljujući kojima plaćaju samo ono što potroše. Riječ je o uređajima koji poput vodomjera ili satova za struju ili plin mjere potrošnju svakog stana zasebno pa među stanarima nema nezadovoljnih kao u zgradama gdje su postavljeni razdjelnici.

Napokon gazde potrošnje

– Imamo sreću da je zgrada tako građena da po stanu imamo samo jednu dijagonalnu cijev kojom dolazi vruća voda u radijatore pa nam je razlika u cijeni ugradnje između razdjelnika i kalorimetara bila oko 1500 kuna. Imali smo dosta ponuda, no odlučili smo se za skuplju s kalorimetrima jer smo čuli da s razdjelnicima ima mnogo problema – kazao nam je Božo Dumančić, jedan od predstavnika stanara. Stanari su tako ugradnju kalorimetara platili od 4400 do 5600 kuna, a cijena za ugradnju razdjelnika po stanu bila bi oko 3000 kuna.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

– Kalorimetri su u funkciji od siječnja, za koji smo u veljači svi dobili manje račune jer sada svatko gasi i pali grijanje i namješta ventile onako kako želi, a ne plaćamo ni paušal kao kod razdjelnika – kazao je predstavnik.

U zgradu se prošle godine doselila i Nermina Šoipi koja je za grijanje stana od 88 kvadrata za siječanj dobila račun od 400 kuna.
– Čini mi se da bi ta cijena mogla biti i niža, no budući da nam je ovo prva zima u ovoj zgradi treba vidjeti kakvi će biti drugi računi – kazala je Šoipi. Drugi pak stanari kažu da su računi u stanovima od 80-ak kvadrata prošle zime bili od 700 do 800 kuna.

Kalorimetri su u funkciji od siječnja, za koji smo u veljači svi dobili manje račune jer sada svatko gasi i pali grijanje i namješta ventile onako kako želi, a ne plaćamo ni paušal kao kod razdjelnika

– Sad možemo ugasiti grijanje odemo li na vikend i znam da će se to vidjeti na računu. Drago mi je da smo napokon riješili problem s grijanjem – kazao je jedan od stanara.
Prema podacima iz HEP Toplinarstva, u 22.116 stanova vlasnici su ugradili razdjelnike, a u 5546 stanova kalorimetre.

Skupo, ali trajno rješenje

Vlasnik tvrtke koja je ugradila kalorimetre, Nenad Kuzman, kazao je da je zgrada u Vukovarskoj jedna od rjeđih koje su građene s horizontalnim razvodom centralnog grijanja, no da se u većini zgrada u koje se ugrađuju razdjelnici grijanje doprema kroz više cijevi.

– Da bi se ugradilo kalorimetre, u tim bi zgradama trebalo izrezati postojeće cijevi i uspostaviti glavni dovod kroz hodnik iz kojeg bi trebalo postaviti nove cijevi do svakog stana, a unutar i do svakog radijatora. U Zagrebu još nismo imali takav slučaj, ali po onome što znamo iz drugih gradova, u tim zgradama gdje ima puno zahvata, cijena ugradnje vrtoglavo se penje – rekao je Kuzman. Dodao je da su za te zgrade razdjelnici dobro rješenje, no da je važno i da se dobro postave.

Komentara 9

SE
senior
15:36 02.03.2016.

Stanujem u Stenjevcu u ulici Side Košutič 10. U prosincu 2015 ugradili smo Simens razdjelnike. Prije par dana sam dobio prvi pravi račun za grijanje mog stana od 71 kvadrata u iznosu od 330 kuna za siječanj ove goduine, račun za isti stan prošle godine za siječanj kada nismo imali razdjeljnike bio je 980 kuna. Ovo nam je prvi put da i mi stanara možemo štediti na grianju, do sad smo plaćali i tuđu bahatost grijanje svim radijatorima uz otvorene prozore.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
18:18 02.03.2016.

@ senior Mislite za smrzavanje

ZA
zambezi
18:30 02.03.2016.

Sad neka nam Brunata zabadava ugradi te puuuno pametnije i tocnije kalorimetre,a sebi nek uzmu kalorimetre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije