Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donje Prekrižje

Ima i toga: Susjedi predsjednice nemaju kanalizaciju

Donje Prekrižje
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
23.03.2016.
u 13:00

Stanovnici su se već sami izborili za telefon i vodu, ali s odvodnjom – zapinje. Gradnja 2400 metara mreže košta 6,5 milijuna kuna, no nepremostiv je problem rješavanje imovinske situacije za sabirni kanal

Stanovnici Donjeg Prekrižja, među kojima je niz uglednih i poznatih ljudi, diplomati i diplomatska predstavništva, pripadaju četvrti Gornji grad i tek su nekoliko stotina metara od Ureda predsjednice RH, no još uvijek žive bez kanalizacije, gledajući i njušeći fekalije pri jačoj kiši.

Odjednom problem

Dunja Ječmenjak pripada petoj generaciji koja živi na istoj adresi i prije šest godina dala si je u zadatak dovesti kanalizaciju. Riječ je o sedamdesetak kućanstava, a obila je, prisjeća se, niz vrata, održala bezbroj sastanaka, aktiviralo se i Vijeće četvrti, a prije godinu dana šefica Vodoopskrbe i odvodnje Štefica Mihalic na jednom od sastanaka dala je svojim suradnicima tri mjeseca da riješe imovinskopravni problem koji koči početak projekta.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

No, dosad ništa, a stanovnicima je dosta čekanja. I nije im jasno odakle se pojavio imovinskopravni problem jer su radovi bili započeli 2013. godine, uoči izbora, no zaustavljeni su nakon što se pobunila nedavno doseljena susjeda, aktivistica za očuvanje zelenila. Prijavila je da se uništava šuma te su uskoro odvezeni strojevi i cijevi koje je trebalo postaviti. Na kraju smo sami organizirali telefon, vodu, uređenje ulice – kaže Marko Kadić.

Nije im jasno odakle se pojavio imovinskopravni problem jer su radovi bili započeli 2013. godine, uoči izbora, no zaustavljeni su nakon što se pobunila nedavno doseljena susjeda, aktivistica za očuvanje zelenila

– Susjed nam je i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor koji također nema kanalizaciju, no problem ga ne zanima jer se prikopčao na odvodnju za oborinske vode. Ja sam jedna od rijetkih koja ima zatvorenu septičku jamu, čije pražnjenje svaka tri tjedna plaćam 350 kuna – kaže D. Ječmenjak.

ViO: To nam je prioritet

Iz ViO-a navode da imovinski problem priječi dobivanje građevinske dozvole za gradnju sabirnog kanala Kraljevec II te ističu da intenzivno nastoje riješiti problem.

– To nam je prioritet. Postignut je dogovor s Hrvatskim vodama te se u suradnji s gradskom četvrti rješava pitanje privatnih parcela. Od Hrvatskih šuma treba dozvola za mjesto gdje će se regulirati korito potoka, održan je i sastanak te se očekuje rješenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom – poručili su iz ViO-a.

Kanalizacijska mreža u Ulici Donje Prekrižje i dijelu Pantovčaka ima oko 2400 metara, a procijenjena vrijednost projekta je oko 6,5 milijuna kuna.

Komentara 9

DU
Deleted user
15:05 23.03.2016.

Najbitnije je da se radi o susjedima Predsjednice pa se daje ton kao da je ona za problem odvodnje odgovorna. Pa pitajte Bandića!

DU
Deleted user
15:37 23.03.2016.

Da bi se izgradila infrastruktura koja se smatrala osnovnom već sredinom 20. stoljeća ,priču treba pokrenuti neka stanarka te ulice koja vrši pritisak na urede kojima bi projektiranje i izgradnja te infrastrukture trebao biti primarni posao, dok u isto vrijeme njezin, susjed koji je predsjednik gradske skupštine svoje fekalije jednostavno ispušta u najbližu grabu. Treba li nešto više reći o apsurdu društva u kojem živimo. Koliko je meni poznato, ne može se zakonski izgraditi (useliti) kuća ukoliko nije priključena na kanalizaciju ili nema odgovarajuću septičku jamu.

BA
balic
14:13 23.03.2016.

na selima imaju u Slavoniji kanalizaciju a u metropoli,poljski wc. Bravo za suvremenu i modernu Hrvatsku u 21 stoljecu. sramite se vi se makli niste iz kom. proslog sistema i poljskih wc/a.I mi smo u EU. ?gori smo od zaostalog sela u Africi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije