Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ideje za Badelov blok traže se kod svjetskih arhitekata

U bloku su zaštićeni destilerija i dva pročelja te nema mjesta za nebodere
01. rujna 2011. u 08:28 9 komentara 36 prikaza
badel
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Ovih dana bit će raspisan međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj za uređenje Badelova bloka, odnosno dijela omeđenog Vlaškom, Šubićevom, Martićevom i Derenčinovom ulicom.

Mnogi su zainteresirani

Ured za strateško planiranje preko Društva arhitekata Zagreb traži najbolja rješenja iz cijeloga svijeta, a pročelnica tog ureda Jadranka Veselić-Bruvo očekuje da će ideje moći predstaviti već u studenom.

– Arhitekti će imati dva mjeseca za razradu projekta. Jako se veselimo idejama, baš me zanima što će sve arhitekti predložiti. Napravili smo konzervatorsku podlogu, destilerija i dva pročelja su pod zaštitom, i baš me zanima kako će biti transformiran taj industrijski pogon. Nadam se da će pratiti svjetske trendove te da će destilerija biti preoblikovana u kreativnu industriju – kazala je J. Veselić-Bruvo, podsjećajući da su na pripremi natječaja radili od početka godine.

Popis mogućnosti gradnje na tom dijelu doista je širok – javna, stambena, trgovačka i poslovna namjena – a nema ograničenja visine zgrada, moguća je i visoka gradnja. Ograničenja u katnosti nema, no pročelnica drži da zbog zaštićenih dijelova ne ostaje mnogo iskoristivog prostora za jako visoke nebodere. Mnogo je zainteresiranih investitora za Badelov blok, no Veselić-Bruvo kaže da s njima ne mogu pregovarati dok Grad na natječaju ne dobije kriterije prema kojima će se ravnati. Arhitekt Hrvoje Hrabak drži da bi se Badelov blok trebao podrediti javnom sadržaju.

Kulturni centar

– Zaštićena zgrada tvornice trebala bi biti javni sadržaj, multimedijski centar, kazalište ili slično. Među zgradama potreban je javni sadržaj, a uređenje bloka trebalo bi riješiti i problem parkiranja na tom području. Taj dio grada kvalitetan je za stanovanje i trebalo bi ići u tom smjeru, uz nešto poslovnih prostora.

O takvom smjeru razvoja bloka već se govorilo, a tu bi grad trebao dobiti i jedan dobar hotel – kaže arhitekt Hrabak. On je apsolutni protivnik gradnje trgovačkog centra na toj lokaciji.

Preuređenje Badelova kompleksa treći je, nakon Ban centra i Cvjetnog, projekt revitalizacije blokova za koje je potrebno izraditi detaljan plan uređenja i raspisati arhitektonsko-urbanistički natječaj.

Petra Dugandžić
detalji privukli pozornost
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • detour:

    ispred badela treba nastati novi gradski trg.

  • systembolaget:

    pogledajte kako smo mi to rješili u Koturaškoj 69 a imali isti problem, derutni prostor,sto godina staro vratili smo u stari sjaj,nije potrebno mnogo ulaganja već samo malo dobre volje.

  • detour:

    jos jedan PREDIZBORNI natjecaj kojem je svrha NISTA. kao i katol, sava, kongresni centar, itd, i nakon ovoga natjecaja nece se dogoditi nista, a zagrebacka i hrvatska kulturna bastina - BADEL JE ZASTICENI SPOMENIK KULTURE - ce i dalje propadati. ... prikaži još!i. zasto nadlezne sluzbe ne saniraju krov objekta (koji se urusio) da se zaustavi daljnje propadanje? ne djelovanje tih sluzbi podlozno je kaznenim sankcijama kojih u pravilu nema.