Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pukla ljubav?

Ide na "novu dužnost": Direktoru nakon dvije godine “presudila” afera s kućicama

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
11.11.2020.
u 09:44

Patrik Šegota, šef Gradskih groblja, podružnicu je preuzeo kao član Bandićeve stranke, a jučer je napustio i sve funkcije u njoj

Još za nedavni blagdan Svih svetih zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i šef Gradskih groblja Patrik Šegota na Mirogoju skupa su polagali vijence u znak sjećanja na sve mrtve. A onda je jučer, deset dana kasnije, na internetskoj stranici Zagrebačkog holdinga osvanula obavijest: “Dosadašnji voditelj podružnice Gradska groblja Patrik Šegota podnio je ostavku na dužnost voditelja podružnice”. Zamijenit će ga, napisali su također, Roko Gruja, koji će obavljati poslove vršitelja dužnosti do imenovanja novog rukovodstva.

Rasplet je to događaja koji su se odvili pred sam blagdan, kada se u medijima digla “strka” oko kućica ispred najvećeg gradskog groblja u kojima bi u sljedećih deset godina cvijeće, suvenire i svijeće trebale prodavati tvrtke koje su osnovane netom prije objave javnog natječaja. Na moguću neregularnost upozorili su cvjećari koji su godinama prodavali na istom mjestu, a sad nisu uspjeli skupiti dokumentaciju za natječaj jer su imali svega četiri dana da to učine. Prvi je o tome pisao 24sata, nakon čega je krenula cijela lavina tekstova o nelogičnostima vezanima uz natječaj, poput one da su sve četiri ponude koje su na pristigle bile jednako vrijedne – 3510 kuna. Sve te tvrtke, saznalo se kasnije, ne posluju u kućicama ispred Mirogoja, već su poslovanje prepustile obrtu Velina design u vlasništvu Veline Oršolić, bivše pjevačice. Šegota se tada pravdao da su Gradska groblja kao podružnica Zagrebačkog holdinga samo raspisala natječaj te da on nema veze s podnajmom.

Kada smo ga pak jučer nazvali za komentar kako bi sam objasnio što se točno dogodilo, kratko je nas je uputio na internetsku stranicu svoje donedavne podružnice i dodao da sve što je važno ondje stoji. A kao glavna vijest dana na portalu Groblja bio je tekst naslova “Voditelj podružnice Patrik Šegota u dogovoru s Upravom društva odlazi na novu dužnost”.

– Odlazi nakon dvije godine na čelu podružnice Gradska groblja, tijekom kojih je uspješno unaprijeđena organizacija rada te su postignuti iznadprosječni financijski rezultati i ostvarene velike investicije na svih 28 groblja – napisali su u tekstu, a potom objasnili da je u protekle dvije godine u održavanje, obnovu postojeće i gradnju nove infrastrukture, nabavu osam elektrovozila za prijevoz građana po grobljima, kupnju i ugradnju nove kremacijske peći te druge opreme uloženo gotovo 50 milijuna kuna. Usto su zaposlenici, navedeno je također, dobili nove uniforme, radnu odjeću i zaštitnu opremu, na Mirogoju je uređeno i parkiralište za 130 vozila, a u tijeku je i gradnja dvaju novih polja za oko četiri tisuće urni. Nabrojali su i što se još napravilo na ostalim grobljima, poput toga da je na Miroševcu obnovljeno više od pet i pol tisuća četvornih metara asfaltnih površina te da su upravna zgrada i mrtvačnica priključene na plinsku mrežu. Ili toga da je na Markovu Polju obnovljena mrtvačnica, a u Šestinama uređen spomenik dr. Anti Starčeviću. – I na većini ostalih groblja u Zagrebu i okolici uređeni su okolišni prostori, sanirana oštećenja na putevima i stazama, postavljene nove ili zamijenjene dotrajale parkovne klupe, a na grobljima u Cerju, Lučkom i Vugrovcu ugrađena su nova zvona – objavili su.

Kao oproštajno se doima ovo opširno pismo u kojemu se, tvrde upućeni, daju naslutiti i napetosti između gradonačelnika Milana Bandića i njegove stranke te HDZ–a s kojim drži vlast u zagrebačkoj Skupštini. Javna je tajna da određenim gradskim tvrtkama i podružnicama Holdinga upravlja HDZ, a i Gradska groblja trebala su biti “bastion” te stranke kada je prije dvije godine Šegota stao na čelo podružnice. Već se govorilo da će direktor biti Josip Jelić, dotadašnji HDZ–ov predsjednik Gradske četvrti Črnomerec, no na tu je dužnost ipak imenovan Šegota koji je petnaestak godina bio član HDZ–a, no onda je prešao u Bandićevu stranku. Ondje je također bio na raznim funkcijama, poput člana predsjedništva, međunarodnog tajnika i čelnika ogranka Črnomerec, ali je jučer, potvrđeno nam je u stranci, na njih također dao ostavke.

Na koju je dužnost sad otišao, kada će se raspisati natječaj za novog direktora, u kojem će smjeru trenutačni v. d. voditi podružnicu, pitali smo i Grad, no nismo dobili odgovor, a pitanja na tu temu izbjegavao je i Bandić. Na gradsku upravu uputio nas je i novi “šef”, 27–godišnji Roko Gruja. Ovaj plivač Mladosti ujedno je i potpredsjednik mladeži Bandićeve stranke, kojoj se priključio u listopadu 2018. godine. Kada je u nju ušao, objavili su to i na konferenciji za novinare koja je sazvana u povodu “ulaska poznatih sportaša u stranku”.

Tko je Roko Gruja, novi v.d.?

Na Ekonomskom fakultetu, na smjeru Računovodstvo i revizija, diplomirao je 2017., kratko je radio u Zagrebačkoj banci i Jamnici, a posljednjih godinu i dva mjeseca, ako je suditi prema njegovu profilu na LinkedInu, voditelj je prodaje u Holdingu.

Zagreb: Poznati sportaši priključili se Stranci rada i solidarnosti 12.10.2018., Zagreb - Predstavljanje novih clanova Stranke rada i solidarnosti 365 Milan Bandic. Roko Gruja Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

No sad je Roko Gruja, mladić 1993. godišta, preuzeo Šegotinu funkciju. Plivao je i za Mladost, a kada je u listopadu 2018. godine ušao u Bandićevu stranku, u nju su se učlanili i hrvatski paraolimpijac Ivan Katanušić te profesionalni košarkaš Marin Rozić. Četiri mjeseca poslije postao je potpredsjednik mladeži, a kao stranački kadar početkom listopada izabran je i u Savjet mladih Grada Zagreba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije