Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rješenje

Ipak se pronašao novac u gradskom proračunu za besplatne pokaze darivateljima krvi

darivanje krvi
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
31.12.2014.
u 11:00

Pravo na pokaz na osnovu darivanja krvi imaju muški s više od 30 i žene s više od 20 davanja

Pet milijuna kuna ipak se pronašlo u gradskom proračunu za besplatne pokaze darivateljima krvi koji su dali više od 30 i darivateljice koje su krv dale više od 20 puta.

Ti darivatelji, kako su poručili u ZET-u, po svoje besplatne pokaze za nadolazeću godinu mogu doći u poslovnice ZET-a, ili kioske Tiska i iNovina već od danas.

Pogrešna računica

Sugrađana, koji ostvaruju pravo pokaza na osnovu darivanja krvi u Zagrebu je nešto više od 1200, kojima je dogradonačelnica Sandra Švaljek najprije, na račun ušteda, poželjela ukinuti privilegiju koju uživaju za svoj humani čin, no nakon napisa u Večernjem listu ipak se predomislila.

Podsjetimo, iako je najprije poručila kako ne vidi razloga zbog kojeg bi darivatelji imali privilegiju besplatne vožnje u javnom gradskom prijevozu, nakon članka u Večernjem listu o tako planiranoj i prije svega neznatnoj uštedi, kao i pogrešnoj joj računici, koja je po prvotnom planu darivatelje krvi svrstala u trošak zaboravivši pritom na prihodovnoj strani ukalkulirati spašene živote, jučer je iz Ureda gradonačelnika stigla potvrda o osiguranom novcu za pokaze.

Odluka na Skupštini

Baš u toj pisanoj potvrdi iz Grada su istaknuli kako je novac za pokaze darivateljima krvi osiguran još na posljednjoj sjednici Gradske skupštine u proračunu za 2015., no najavu o ukidanju planiranog iznosa Sandra Švaljek javnosti je obznanila nekoliko dana nakon održane sjednice.

– Osigurana sredstva za prijevoz dobrovoljnih darivatelja krvi na poziciji su Gradskog ureda za zdravstvo u ukupnom iznosu od pet milijuna kuna– poručili su iz Ureda gradonačelnika.

Tijekom ove godine u Gradu Zagrebu krv je darovalo 24.198 Zagrepčana pri čemu se uspjelo prikupiti 46.553 doza, podaci su Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Prosječno tako ispada da je svaki Zagrepčanin koji se tijekom ove godine odazvao darivanju krv dao 1,9 puta.

Ključne riječi

Komentara 4

JD
jdoranic
12:00 31.12.2014.

žene s 25 darivanja upadaju u tu kategoriju (znam po sebi) a muškarci mislim od 35 ... u svakom slučaju ima nas malo (na žalost) pa se ne bi tako puno pomogli uskratkom... sretna nova godina svim darivateljim akrvi ii onima koji će to tek postati!

DJ
dj5
12:00 31.12.2014.

Ako bi im netko trebao plaćati pokaz, onda je to HZZO.

Avatar dmitarX
dmitarX
18:17 01.01.2015.

Glavno da ima za gorivo ministrima na skijanje ići.. Fuj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije