Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova inicijativa

I političari se slažu: A zašto ne bi obrtnici prostor plaćali i manje od stranaka?

20.06.2013., Zagreb - Tradicionalni zagrebacki obrti. Urar Vinko Zvosec.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/4
09.12.2015.
u 11:12

Bolje da se prostori održavaju i plaćaju se režije nego da su prazni, ali cijene treba utvrditi prema vrsti posla i lokaciji, misle zastupnici

Inicijativa da se gradski prostori daju obrtnicima po uvjetima koje imaju političke stranke, što je Večernjakova gradska rubrika predložila na molbu čitatelja, naišla je na podršku gradskih zastupnika.

Svi se slažu da obrtništvu i malom poduzetništvu treba pomoć i da je za gradski proračun korisnije da netko održava prostor i plaća režije nego da zjapi prazan.

Nisu isto Trg i Sesvete

Stranke prostor koji uzmu u najam od Grada plaćaju od dvije do sedam kuna po metru četvornom, ovisno o zoni, dok obrtnici i poduzetnici gradski prostor dobiju ako na natječaju ponude najbolju cijenu, a cijene kojima počinje licitacija također ovise o zoni u kojoj je prostor. Najskuplje je strogo središte grada, gdje je početna cijena kvadrata 106 kuna. Tomislav Stojak iz HNS-a, koji je prije četiri godine pokrenuo inicijativu da se prazni prostori iznajme za simboličnu kunu, kaže da bi prijedlog rado podržao.

– I zašto ne bi bilo još povoljnije nego političkim strankama? Ako prijedlog na tom tragu dođe u Skupštinu, ja ću ga podržati. No mora imati definirana pravila i prioritete, da prednost imaju startupovi ili žene poduzetnice – kazao je Stojak. Da je prazan prostor najskuplji, drži i šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić.

– Bilo bi dobro da se svim članovima Obrtničke komore omoguće povoljni prazni prostori. Kriterije treba detaljno razraditi, možda i cijene odrediti po djelatnosti. Ako netko ostvaruje dobru dobit, zašto ne bi plaćao malo više. I ne smije se dovesti u neravnopravan položaj "stare" najmoprimce. Zato kriteriji moraju biti jasni – stava je Mikulić. Dominik Etlinger iz SDP-a poručuje da su stranke bitne za demokraciju, a obrtnici još bitniji.

– Velik broj malih subjekata čini zdravo gospodarstvo i treba im osigurati bolje i povoljnije uvjete. No trebaju postojati zone jer nije isto je li prostor na Trgu bana Jelačića ili u Sesvetama – misli Etlinger.

Poticajna mjera

Vlado Crkvenac, i sam obrtnik zlatar, zastupnik s Nezavisne liste Milana Bandića, drži da Grad dosta radi na poticanju poduzetništva, da su povoljni prostori poželjni, no da treba biti oprezan pri određivanju uvjeta.

– Ne mogu ja u radnji biti 10 godina i plaćati tisuću kuna, a da sutra vrata do mene dođe susjed koji plaća sto kuna. Mi smo davno imali prijedlog da se prostori daju po kunu, ali to je dvosjekli mač – kaže Crkvenac. Njegov je stav 
da povoljna cijena, kao što je imaju stranke, treba biti poticajna mjera koju bi poduzetnik imao neko vrijeme dok mu posao ne krene.

Komentara 1

DU
Deleted user
12:12 09.12.2015.

kako se teško nađe postolar za potumplati cipele, torbar za popraviti torbicu, presvlačenje gumbi - moraš tražiti čim dalje od Centra, bilo bi lijepo takvim obrtima dati prostor u Centru po cijeni od 1 kune za m2. Ima nas koji popravljamo stvari - čemu rasipati ako je dobro uz neki popravak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije