Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ponudi od 1. travnja

I oni ilegalno useljeni mogu kupiti gradski stan od 700 €

27.11.2015. Zagreb - Interventna policija zapocela je s delozacijom cetveroclane obitelji Krcmar iz stana u Miljackinoj 44. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/2
18.12.2015.
u 12:57

Na proljeće će biti tri godine otkako je Grad ilegalcima dao u najam stanove, umjesto da ih je deložirao. Sad će tih 1200 nekretnina na tržište

Prodaja gradskih stanova počet će 1. travnja, najavio je gradonačelnik Milan Bandić ovaj tjedan.

Tim će potezom početi rješavanje problema ilegalno useljenih stanara u gradskim stanovima, kojih je oko 1200. Još u proljeće 2013. godine Gradu su se prijavili ilegalni stanari i tada je zaključeno da ih se neće deložirati, već im je problem kratkoročno riješen plaćanjem najamnine, a ugovori su potpisani na tri godine. I upravo na proljeće iduće godine istječu te tri godine, a gradonačelnik očekuje da će konačno uspjeti prodati stanove. Dva su natječaja, kazao je za Radio Sljeme, propala zbog nerealnih cijena koje su postavili procjenitelji.

Spriječiti špekulante

– Stanovi su procijenjeni na 1600 do 1900 eura po kvadratu. Koji će bedak kupovati stan star dvadeset godina za 1800 eura po kvadratu kada može kupiti novi za 1000 eura – kazao je gradonačelnik Bandić ocjenjujući da će sada vještaci postaviti realne cijene nekretnina, a njegovo je predviđanje da bi metar četvorni trebao koštati od 700 do 1200 eura. Njegova se predviđanja temelje na evidenciji kupoprodajnih ugovora koju vodi Gradski ured za imovinskopravne poslove, a prema kojoj je jasno da se stan u samom središtu grada može naći već za oko tisuću eura po metru četvornom.

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

Stručnjak za socijalnu stanogradnju i profesor na Pravnom fakultetu Gojko Bežovan procjenjuje da je krajnje vrijeme za rješavanje pitanja prodaje gradskih stanova, osobito onih u kojima su nelegalni stanari. Rješavanje tog problema, podsjetio je, počelo je još prije deset godina kada je i on sudjelovao u kreiranju rješenja te je zastupao upravo model prodaje stanova s tim da bi "ilegalci", ovisno o socijalnom statusu, imali prednost pri kupnji. Ali i ograničenja u daljoj prodaji da se spriječe špekulacije nekretninama.

– Treba podvući crtu, ti su ljudi u stanovima od Domovinskog rata – 25 godina! To je pola aktivnog života čovjeka. Drugi način je taj problem rješavati putem suda, a znamo koliko to traje. U tim su pričama činjenice rata, svatko ima svoj problem koji bi morao dokazivati na sudu. Ja ne vidim drugo rješenje osim prodaje stanova. A onima koji nisu u mogućnosti otkupiti nekretninu treba ponuditi najam – mišljenja je profesor Bežovan.

Prodajom praznih stanova, kaže on, Grad bi se riješio i skupog problema održavanja prostora i plaćanja režija. Upozorava i na neracionalan stav države u procjeni nekretnina što je do sada vezalo ruke Gradu da bude konkurentan.

Primjerice, Porezna uprava ima svoje vrijednosti nekretnina po kojima određuje porez na promet nekretnina, a koje su u golemom nerazmjeru sa stvarnim stanjem na tržištu.

Uglavnom socijalni slučajevi

S obzirom na to da u većem dijelu ilegalno zauzetih stanova, prema Bandićevim riječima, žive socijalni slučajevi, gradski zastupnik Darko Katuša, iz Odbora za branitelje i Odbora za komunalno gospodarstvo, drži da svaki slučaj treba pojedinačno provjeriti.

– Ideja o prodaji stanova je hvalevrijedna, no tu se treba raditi na više razina. Primjerice, nužna je suradnja s Ministarstvom branitelja da provjerimo je li neki branitelj već iskoristio povlasticu na koju ima pravo. A tako i s drugim kategorijama – kazao je Katuša, koji tvrdi da Grad već radi takve provjere.

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar Pinokio
Pinokio
15:21 18.12.2015.

Meni to lici na prodaju tudjih stanova.

CA
cagaljbo
15:29 18.12.2015.

90 posto ilegalaca nema tu lovu tako da će svejedno biti deložirani.

TO
tonkica
14:15 18.12.2015.

Znaci, ako ilegalno postaje prfitabilno. Neki prvu imovinu debelo plate i pretplate, drugi je otmu i dobiju po ispod trzisne cijene. Nice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije