Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

I oni ilegalno useljeni mogu kupiti gradski stan od 700 €

Na proljeće će biti tri godine otkako je Grad ilegalcima dao u najam stanove, umjesto da ih je deložirao. Sad će tih 1200 nekretnina na tržište
18. prosinca 2015. u 12:57 28 komentara 16328 prikaza
27.11.2015. Zagreb - Interventna policija zapocela je s delozacijom cetveroclane obitelji Krcmar iz stana u Miljackinoj 44. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Prodaja gradskih stanova počet će 1. travnja, najavio je gradonačelnik Milan Bandić ovaj tjedan.

Tim će potezom početi rješavanje problema ilegalno useljenih stanara u gradskim stanovima, kojih je oko 1200. Još u proljeće 2013. godine Gradu su se prijavili ilegalni stanari i tada je zaključeno da ih se neće deložirati, već im je problem kratkoročno riješen plaćanjem najamnine, a ugovori su potpisani na tri godine. I upravo na proljeće iduće godine istječu te tri godine, a gradonačelnik očekuje da će konačno uspjeti prodati stanove. Dva su natječaja, kazao je za Radio Sljeme, propala zbog nerealnih cijena koje su postavili procjenitelji.

Spriječiti špekulante

– Stanovi su procijenjeni na 1600 do 1900 eura po kvadratu. Koji će bedak kupovati stan star dvadeset godina za 1800 eura po kvadratu kada može kupiti novi za 1000 eura – kazao je gradonačelnik Bandić ocjenjujući da će sada vještaci postaviti realne cijene nekretnina, a njegovo je predviđanje da bi metar četvorni trebao koštati od 700 do 1200 eura. Njegova se predviđanja temelje na evidenciji kupoprodajnih ugovora koju vodi Gradski ured za imovinskopravne poslove, a prema kojoj je jasno da se stan u samom središtu grada može naći već za oko tisuću eura po metru četvornom.

gradski stanovi | Autor : Milan Ilić Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

Stručnjak za socijalnu stanogradnju i profesor na Pravnom fakultetu Gojko Bežovan procjenjuje da je krajnje vrijeme za rješavanje pitanja prodaje gradskih stanova, osobito onih u kojima su nelegalni stanari. Rješavanje tog problema, podsjetio je, počelo je još prije deset godina kada je i on sudjelovao u kreiranju rješenja te je zastupao upravo model prodaje stanova s tim da bi "ilegalci", ovisno o socijalnom statusu, imali prednost pri kupnji. Ali i ograničenja u daljoj prodaji da se spriječe špekulacije nekretninama.

– Treba podvući crtu, ti su ljudi u stanovima od Domovinskog rata – 25 godina! To je pola aktivnog života čovjeka. Drugi način je taj problem rješavati putem suda, a znamo koliko to traje. U tim su pričama činjenice rata, svatko ima svoj problem koji bi morao dokazivati na sudu. Ja ne vidim drugo rješenje osim prodaje stanova. A onima koji nisu u mogućnosti otkupiti nekretninu treba ponuditi najam – mišljenja je profesor Bežovan.

Prodajom praznih stanova, kaže on, Grad bi se riješio i skupog problema održavanja prostora i plaćanja režija. Upozorava i na neracionalan stav države u procjeni nekretnina što je do sada vezalo ruke Gradu da bude konkurentan.

Primjerice, Porezna uprava ima svoje vrijednosti nekretnina po kojima određuje porez na promet nekretnina, a koje su u golemom nerazmjeru sa stvarnim stanjem na tržištu.

Uglavnom socijalni slučajevi

S obzirom na to da u većem dijelu ilegalno zauzetih stanova, prema Bandićevim riječima, žive socijalni slučajevi, gradski zastupnik Darko Katuša, iz Odbora za branitelje i Odbora za komunalno gospodarstvo, drži da svaki slučaj treba pojedinačno provjeriti.

– Ideja o prodaji stanova je hvalevrijedna, no tu se treba raditi na više razina. Primjerice, nužna je suradnja s Ministarstvom branitelja da provjerimo je li neki branitelj već iskoristio povlasticu na koju ima pravo. A tako i s drugim kategorijama – kazao je Katuša, koji tvrdi da Grad već radi takve provjere.

BLISKI SUSRET S GRDOSIJOM
Fascinantan trenutak: Dron snimio što je kit učinio kada je došao do jet skija
HTZ
Naša seoska bogatstva
Doživi domaće: Hrvatska ne raspolaže samo prirodnim ljepotama već i mnogim dodatnim sadržajima
 • Avatar Pinokio
  Pinokio:

  Meni to lici na prodaju tudjih stanova.

 • cagaljbo:

  90 posto ilegalaca nema tu lovu tako da će svejedno biti deložirani.

 • tonkica:

  Znaci, ako ilegalno postaje prfitabilno. Neki prvu imovinu debelo plate i pretplate, drugi je otmu i dobiju po ispod trzisne cijene. Nice