Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
da se ne zaboravi

I krvavi medvjedić djeteta iz Klaićeve među ratnim izlošcima

memorijalni centar zagreb (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/4
29.05.2013.
u 08:50

Svaka prostorija u muzeju priča svoju priču, pa tako postoji i ploča s imenom prve žrtve rata u Zagrebu, Marka Mihića, a mogu se čuti i zvukovi sirena i novinarska javljanja

Svaka prostorija priča svoju priču, a u njih su smješteni najtužniji dani u povijesti grada kada je prvih osam raketa Jugoslavenskog ratnog vazduhoplovstva (JVP) pogodilo Dubravkin put i krovove kuća u Visokoj ulici. 

Baš onako kako se dogodilo, kronološkim redom u Memorijalnom centru raketiranja Zagreba, autorice Loredane Stunić, ispričana je ratna povijest i sadržane su uspomene na žrtve zločina koji je započeo 1991. godine.

– U prvoj prostoriji je i prva priča o raketiranju Banskih dvora od trenutka kada su srpski avioni krenuli iz Banja Luke. U njoj su smještene sve uspomene na taj kobni dan, i ploča s imenom prve žrtve rata u Zagrebu, Marka Mihića – pojasnio je voditelj i koordinator radova Marko Tepeš. 

Zvukovi sirena koji se čuju u polumračnom prostoru, novinarska javljanja o raketiranju glavnoga grada koja se vrte na displeju te uokvireni isječci iz stranih medija čiji naslovi vrište o napadima na civile, na neki način omogućuju posjetitelju da i sam proživi trenutke stradanja. 

– Sve ono što se unutra čuje i vidi originalni je zapis i time se htjelo potpuno predočiti što se dogodilo tih dana – dodao je Tepeš. 

Još teža godina za Zagreb bila je 1995. kada je u dva dana ubijeno sedam civila, a njih 39 teško ranjeno. Tada je bombardirana i Klaićeva bolnica u kojoj su stradala i djeca. 

– U drugoj prostoriji je i krvavi medvjedić djeteta koje je stradalo, balerinke Almire Osmanović, ali i originali “zvončića” koji su pali na grad. Dio izložbe je i pločnik na kojeg su pale granate – nabraja Tepeš dok vodi kroz muzej.

>>Memorijalni centar za žrtve raketiranja Zagreba

>>Prije 18 godina Srbi raketirali civilne ciljeve u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije