Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISTERIJ DIZALICE Stručnjaci nude oprečna rješenja protiv moguće katastrofe

I dalje prijeti 200 tona nad Martinovkom

25.09.2007.
u 22:20

Kada bi se ostvario najcrnji mogući scenarij, da dizalica teška 200 tona na gradilištu nove HEP-ove zgrade u Kupskoj ulici zbog napuknute betonske platforme padne, radijus opasnosti iznosio bi najmanje 50 metara. Posljedice bi bile katastrofalne.

Inspekcija: Neće pasti
Zato su preksinoć evakuirani stanari Plitvičke i Galovečke ulice, a radnici vrećama pijeska nasipavaju platformu i okolno tlo kako bi se spriječilo podlokavanje i moguća katastrofa. Drugog izlaza nema.

– Dizalicu je nemoguće rastaviti jer da bi se to učinilo, moralo bi se uz nju postaviti još veću i jaču dizalicu koja bi ju skidala u dijelovima. A to se nikako ne može napraviti jer na gradilištu nema dovoljno prostora – objasnio je Franjo Verić, umirovljeni profesor Građevinskog fakulteta.

Njegov je savjet zatražio Filip Filipec, predsjednik uprave Tehnike, koji je i predložio nasipavanje i evakuaciju stanara, s čime se profesor Verić složio.

I Filipec je svjestan problema na gradilištu, ali je već ranije najavio da se ne usuđuje nikoga od radnika poslati na dizalicu da ju rastavlja. Kao i profesor Verić uvjeren je da zbog mjera osiguranja na gradilištu ne postoji opasnost da se dizalica sruši.

Već dva ju dana danonoćno radnici zatrpavaju i šljunkom pomiješanim sa zemljom, ne bi li dodatno učvrstili tlo oko nje. Građevinska inspekcija također tvrdi da se dizalica neće srušiti te da je tlo oko nje stabilno.

Crna prognoza
Dobrim prognozama ipak ne vjeruje Tihomir Marjanac, profesor geologije na Geološkom fakultetu.
Sluti da bi se na gradilištu mogla dogoditi još jedna katastrofa zbog trusnog tla čija je statika dodatno poremećena zbog građevinskih radova.

– Jedino je rješenje kontrolirano rušenje dizalice u nastalu rupu. To se može izvesti miniranjem dijelova dizalice ili tako da se zaveže za helikopter koji bi ju potezanjem srušio na kontroliranu lokaciju – drži profesor Marjanac.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije