Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

I čelnik Zajednice bosanskih Hrvata kandidat za gradonačelnika Zagreba

Zagreb ima visoki proračun, u visini Frankfurta ili Stuttgarta i na temelju toga građanima sigurno može ponuditi puno više od ovoga što sada imamo, uvjeren je Dragan Martinović
03. prosinca 2016. u 00:50 25 komentara 8230 prikaza
Martinovic Dragan
Foto: Davor Puklavec /PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U utrku za gradonačelnika Zagreba jučer se uključio još jedan kandidat, manje poznat Dragan Martinović, poduzetnik i predsjednik Budnice Hrvatske – Zajednice bosanskih Hrvata. Predstavljajući program, kojim ulazi u utrku za čelno mjesto metropole, Martinović ga je sažeo u nekoliko ključnih programskih smjernica.

'Zagreb svima, a ne samo njima', njegov je moto, kojim poziva da se Grad Zagreb vrati svima kojima pripada, a to su njegovi stanovnici, a ne da njime upravlja 200-300 bogatih obitelji koje imaju sve, a svi drugi građani gotovo ništa.

- Želim potaknuti onu tihu većinu koja šuti, jer je nitko ništa ne pita da se aktivira i uključi u upravljanje Gradom. Mnogi od njih imaju rješenja, ali ih nitko ne pita, a oni se sami ne znaju gurati, naglasio je Martinović, kazavši kako želi biti ‘glas’ upravo tih građana.

Govorio je i o ključnim točkama svoga programa, kojega će detaljnije predstaviti na tematskim konferencijama za medije. Među važnim točkama su urbana obnova Grada Zagreba te rješavanje prometnih gužvi i prometne infrastrukture, kazao je Martinović, dodavši kako je neshvatljivo da Grad posljednjih 20-ak godina nije izgradio niti jednu novu aveniju. Posebnu pažnju treba posvetiti rješavanju parkirnog prostora i uvođenju nove regulacije prometa te obnovi svih javnih sadržaja i izgradnji novih škola, domova zdravlja i vrtića.

Martinovic Dragan | Autor : Davor Puklavec /PIXSELL Foto: Davor Puklavec /PIXSELL

- Potrebno je osigurati više novca za gradsku kulturu i ravnomjernije raspodijeliti taj novac, jer zašto bi Sesvete ili Dubrava, na primjer, bili kvartovi bez kulturnog sadržaja, odnosno uvijek daleko od takvih programa, kaže Martinović. Dodaje kako trebamo obnoviti postojeće sportske objekte po kvartovima i graditi nove sportske sadržaje.

- Moramo imati i više razumijevanja za vlasnike kućnih ljubimaca i osigurati više parkova za šetnju s ljubimcima, te pokazati više brige za bicikliste, kaže kandidat za gradonačelnika Zagreba. Posebno mjesto u programu imat će briga za mlade, ali i umirovljenike.

- Zagreb ima puno napuštenih i zatvorenih prostora koji se mogu iskoristiti tako da ih damo mladima, kao poticaj da pokrenu neki posao, a u suradnji s najvećim financijskim institucijama s kojima posluje Grad možemo osigurati i povoljne kredite. Kao poduzetnik znam koliko vremena trošim na rješavanje zahtjeva i dokumentacije i osobno ću se založiti prema Vladi da se mladima omogući da tri godine rade bez kontrola i papirologije, dok se ne vidi hoće li posao uspjeti i kako im ide, kaže Martinović. Dodao je kako Grad Zagreb 20 godina nije izgradio novi dom umirovljenika, a mnogi građani ne mogu si priuštiti smještaj u skupim domovima.

- Svake godine možemo izgraditi po dva doma, što će olakšati pritisak na postojeće domove, kaže Martinović.

Također, u svom će se mandatu posebno posvetiti rješavanju problematike ovrha, da se građanima zbog, primjerice 100 kuna duga, konačni iznosi penju i na 1000 kuna, kako bi se time namirila razna odvjetnička i javno - bilježnička društva te FINA.

- Uvest ću i jednu veliku novinu u poslovanje Grada: Fer poslovanje. Naime, sve one tvrtke koje ne posluju po fer principima i transparentno, neće ubuduće poslovati s Gradom Zagrebom, kaže Martinović.

Zagreb ima visoki proračun, u visini Frankfurta ili Stuttgarta i na temelju toga građanima sigurno može ponuditi puno više od ovoga što sada imamo, uvjeren je Dragan Martinović.

Martinovic Dragan | Autor : Davor Puklavec /PIXSELL Foto: Davor Puklavec /PIXSELL

KLIMATSKE PROMJENE
Svjetska banka: Kroz 10 godina hrvatska bi obala mogla biti poplavljena i puna invazivnih vrsta, a poljoprivreda nestati
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
 • wuggibiba:

  Mos mislit. Samo smo jos i tebe trebali.

 • Avatar NeNormalan
  NeNormalan:

  Svaki kandidat za gradonačelnika Zagreba trebao bi priložiti uvjerenje da je rođen u Zagrebu, kao i njegovi roditelji. Već mi je muka od kojekakvih dojdeka koji bi u Holding uhljebljavali svoje rodjake, rođine rodjake i cijela rodna sela.

 • Avatar annex
  annex:

  Zagreb zagrepčanima. Ostali su dobrodošli turisti!