Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrelić: Najoriginalniji i najbizarniji božićni darovi od kojih ne prijeti bankrot

21.12.2008.
u 21:42

Tko još nije kupio božićne darove, a pogotovo tko nije baš pri novcu ili je od Nove godine odlučio skupljati bizarnosti za neki budući antimuzej, imao je prigodu jučer na Hreliću. Tko je sajam propustio, prilika je još u srijedu, na Badnjak, od 6 ujutro.

– Sve po 10 kuna! Ajmo, dvije kape za 10! – vikali su jučer prodavači sjedeći na podu uz improvizirane štandove. Dok se vonj jakuševačkog smeća miješao s mirisom pečenih kobasica, kupci blatnjavih cipela naguravali su se u potrazi za gumicama za pipu, bundama od nerca, ekspres-loncima, stripovima, bejzbolskim palicama ...

Pradjedova tajna
Dvadesetpetogodišnji Stjepan Maurović na Hrelić je došao kupiti zračni pištolj.

– Zračni emgeac košta 220, a GAMO pištolj 490 kuna. Imamo i trgovinu, ali najbolje prodajemo na sajmu. Pištolji idu k'o ludi - jedva nam je zbog gužve dobacio prodavač Robert Bandula.

Pokraj štanda s kojeg su treštali hitovi radio Banovine, pronašli smo pravi raritet, legendarne cigarete filter ibar koje je pušio Dudek u seriji Gruntovčani.

– Čisteći pradjedov ormar otkrili smo njegovu tajnu zalihu, par šteka ibra iz 1965. i 1971. godine. Kutiju prodajem po 30 kuna – rekao nam je Damir Pek koji se boji da mu netko ne ukrade muzejski primjerak cigareta pa je štand stavio pod videonadzor.

Čar je Hrelića što se nikad ne znaš što ćeš pronaći i koga ćeš sresti. Jučer smo našli i rabljene ribičke štapove. Po 60 kuna prodavao ih je gospodin Josip, koji je 45 godina svirao violinu u Zagrebačkoj filharmoniji.

– Prošao sam cijeli svijet. Kakva su to bila vremena! Najljepša dvorana na svijetu u kojoj sam svirao bečki je Burgtheater – priča nam gospodin Josip dok mu se oči sjaje. Kod kuće, kaže, ima šest violina i tu i tamo zasvira, provježba ljestvicu da mu ruke dođu k sebi.

Koncertmajstor
Nekad bi vježbao i svirao i po 12 sati dnevno. Sjeća se dobrih svirki s dečkima u varaždinskoj Gradskoj kavani do kasnih sati nakon proba u HNK-u.

– Poludel bi doma od dosade. U penziji sam od 1992., a volim biti među ljudima – priča nekadašnji koncertmajstor Filharmonije. Pitamo ga kako ide prodaja.

– Ništa. Ne ide iako su štapovi očuvani – rekao je.


Buvljak bolji i od berlinskih trgovina

Na sajmu smo sreli i Ninu Kurtelu, akademsku slikaricu iz Zagreba koja se bavi i suvremenim plesom. Živi i radi u Berlinu, u Zagreb je stigla za blagdane i jedva je dočekla nedjelju da ode na Hrelić. – Sve što vidiš na meni kupila sam tu. Kraj Hrelića, u Berlinu me dućani ne uopće ne zanimaju – kaže Nina Kurtela. Umirovljenik Božo Duić često razgleda po Hreliću, a jučer je došao samo da bi unuku kupio božićni dar.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije