Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Hrčak maskota Univerzijade, još mu samo treba dati ime

Predstavljen pobjednik natječaja za simbol Europskih sveučilišnih igrara Zagreb – Rijeka 2016.
27. siječnja 2015. u 10:30 12 komentara 1866 prikaza
26.01.2015., Zagreb - U sportskoj dvorani 3. gimnazije predstavljena maskota Europskih sveuclisnih igara Rijeka - Zagreb 2016. Matija Tomsic, Vedran Rede. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Narančasti hrčak s plavom kosom, crvenim nosom u obliku srca i zvijezdom na oku, kao simbolom univerzalnih vrijednosti sporta, nova je maskota moderne Univerzijade, službenog naziva Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016.

Izabran je među 64 pristigla rada, koliko ih je stiglo na natječaj koji je otvoren još lani u rujnu. Nakon što je žiri odabrao tri finalista, od 1. prosinca do 15. siječnja građani su mogli glasati za najboljeg pa je od ukupno 5103 pristigla glasa najviše njih, 43,7 posto, osvojio upravo hrčak mladih autora Vedrana Redea i Matije Tomšića.

– Ideja nam je sinula na kavi, a kako Matija uvijek ima i blokić i olovku, krenuli smo skicirati i tako se "rodila" naša maskota – rekao je Vedran Rede, dok je Matija dodao da je od početnih skica do krajnjeg proizvoda trebalo mjesec dana. Hrčka su odabrali jer je ta životinjica najpoznatija po svom glavnom načinu zabave – trčanju.

– Naš hrčak nije atletske građe, ali to ga ne sprečava da se bavi sportom – dodaju autori koji su dobili i nagradu od 10.000 kuna.

– Nadam se da će se simpatični hrčak uvući u srca građana i ostaviti barem približan trag kao neponovljivi Zagi – rekao je Gordan Kožulj uime organizatora Igara. Od danas će građani na Facebooku Sveučilišnih igara u idućih mjesec dana moći predlagati imena, nakon čega ide promidžba i predstavljanje maskote, a prodavat će i suvenire s ovim likom.

 

 

Maskotu hrčka ipak još nije vidio autor popularnog Zagija, Nedjeljko Dragić (79), koji živi u Münchenu. No sviđa mu se koncept hrčka kao "pojma nečeg vrijednog". Kada je on sam prije gotovo 30 godina počeo kreirati Zagija za Univerzijadu u Zagrebu 1987., već je bilo izabrano ime i lik.

– Zagija sam zamislio sa šestinskim šeširom, simbolom Zagreba. No, budući da je oko šešira hrvatska trobojnica, javio se problem. Pitali su me i zašto nema socijalističkih oznaka, poput petokrake – opisao je ilustrator. Okrenuo je vrpcu da sim­bolizira jugoslavensku zastavu, no da bi izbjegli bilo kakve reakcije, vrpca je na kraju postala žuta.

Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

 • crocop97:

  ZARI - Zagreb - Rijeka :-)

 • Deleted user:

  Nek se zove Hrki !!!!

 • Avatar Honduras
  Honduras:

  tko je tu lud??? ne radi se ni o kakvoj Univerzijadi, kako ste napisali u naslovu, nego o Europskim sveučilišnim igrama. ovu laž da je to Univerzijada plasirao je Bandić da bi opravdao mažnjavanje ogromne love za organizaciju ovih smiješnih igara