Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagli porast

Hosteli skraćuju sezonu, cijelu godinu ne mogu opstati

10.01.2014., Zagreb - Vinko Horvat s kcerima otvorio je hostel Chic u koji su ulozili svu ustedjevinu. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
28.09.2014.
u 13:24

Dok je za neke sezona bila odlična, jedan dio hostela neće raditi jesen i zimu, traže financijsku pomoć

–Zamislite kako je kada vam tjedan dana nitko ne uđe u hostel. To je propast – požalio nam se Vinko Horvat, koji je svoj hostel Chic, u Hatzovoj ulici, u ožujku stavio na prodaju za više od četiri milijuna kuna nakon tek dvije godine poslovanja.

Broj hostela je, kaže, prerastao potražnju u Zagrebu, a dodatno mu je opterećenje bio i veliki kredit.

Ljetna ga je sezona ipak izvukla, pa će, ističe, poslovati samo od travnja do listopada, dok će hostel u jesen i zimi biti – zatvoren.

– Ne želimo proizvoditi gubitke tijekom zime. Velika nas je konkurencija dovela do krize, ali izvukli smo se tako što poslujemo barem pola godine – poručio je Horvat.

Još se drže

Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, u gradu su trenutačno 43 hostela. Prije mjesec dana bilo ih je 38, a prije više od godinu dana čak trostruko manje. Prvi u gradu bio je Omladinski hostel, u Petrinjskoj, otvoren 1963.

– Do prije 15 godina mi smo bili jedini hostel u gradu, a danas nam se događa, kako ja to zovem, hiper ponuda hostela. To se, naravno, negativno odrazilo i na naše poslovanje jer imamo osjetno manji broj noćenja u posljednjih dvije do tri godine. No, brojke su ipak poslovna tajna. Još se držimo – objasnio je direktor hostela Ivica Nikolac.

Današnja hiper ponuda hostela, odrazila se i na naše poslovanje

Ivica Nikolac

voditelj Omladinskog hostela

Da se u Zagrebu pojavio problem vrtoglavog rasta broja hostela, potvrdio je i Niko Skrivaneli, predsjednik Udruženja hostelijera Zagreb, koji je istaknuo kako je želja za zaradom, čini se, neke odvela i u propast.

– Trenutačno od četiri do pet hostela u gradu traži financijsku injekciju. Nameti su veliki, zbog konkurencije su spuštene cijene i određeni dio hostela traži načine da se izvuče iz krize – kazao je Skrivaneli te pozvao resorna ministarstva i turističke zajednice na suradnju da smanje boravišnu pristojbu i velike namete.

Nametnuti se uslugom

On je suvlasnik hostela Shappy u Varšavskoj ulici, za koji kaže da još odlično posluje jer je na izvrsnoj lokaciji i ima dobru ponudu. Jednako je zadovoljan i Dalibor Mačkić, voditelj Brit hostela na Britanskom trgu, koji je otvoren prije nepune dvije godine.

– Nametnuli smo se kvalitetnom uslugom, povoljnim cijenama i lokacijom. Sezona nam je bila izvrsna, više od 90 posto popunjenosti, a svaku konkurenciju pozdravljamo. Čekamo što će donijeti zima pa apeliramo da Grad organizira više sadržaja koji će privući turiste – poručio je Mačkić.

Komentara 8

T1
t111
15:33 28.09.2014.

cijena se u normalnoj ekonomiji odredjuje kao odnos ponude i potraznje. zao mi je za lose poslovanje, ali u zagrebu su cijene 2-3x vece od ostalih zemalja u razvoju. zasto se usporedjujemo a parizom, londonom? pa hotel, ne hostel, hotel u pragu se moze naci za 12-13€ po osobi u dvokrevetnoj sobi. u zagrebu nema ispod 40€ po osobi. da ne kazem budimpesta. barcelona, lisabon... a to su navedeni samo veliki gradovi.

MB
Marlon Brando
08:26 29.09.2014.

Tipična Hrvatska spika - Dva otvore i počne im ići super,pa onda za njima otvore njih 20 misleći da buju se prek noći obogatili.Epilog : Zbog prevelike konkurencije na kraju će većina zatvoriti u dugovima,a i upropastli su posao ii prvima koji su došli na tu ideju.

DU
Deleted user
17:21 29.09.2014.

Kao i poslodavci, tako i poduzetnici - svi bi da im država samnji namete kako bi lakše poslovali, Ljudi moji - temeljno pravilo kapitalističkog poduzetništva ( nismo više SFRJ) je PRILAGODI SE TRŽIŠTU cijenom i ponudom - ako ne možeš - zatvori. Dajte mi pokažite poduzetnika kojemu pomaže država u Franscuskoj, Njemačkoj, SAD-u, Italiji....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije