Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Hologram J. J. Strossmayera u čast utemeljitelja Akademije ispred NSK

Tijekom današnje svečane sjednice dodijelit će se nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2015.
29. travnja 2016. u 10:26 3 komentara 372 prikaza
hologram J. J. strossmayera
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Uoči Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji se obilježava danas, 29. travnja, na dan njezina utemeljenja 1861., sinoć je ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice na notornim fontanama projiciran portret utemeljitelja Akademije biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Tijekom današnje svečane sjednice dodijelit će se nagrade za za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2015.

Za područje društvenih znanosti nagradu dobiva prof. dr. sc. Mirjana Polić Bobić za knjigu "Kalifornijski zapisi oca Ferdinanda Konšćaka iz Družbe Isusove" (Zagreb, Hrvatska sveučilišna naklada, 2015.).

Za područje prirodnih znanosti i matematike dodjeljuju se dvije nagrade, koje dobivaju: prof. dr. sc. Eduard Marušić-Paloka, za rad koji daje teorijsko opravdanje matematičkog modela toka kroz tanko područje, a objavljen je u nizu od 11 članaka objavljenih u razdoblju od zadnjih 5 godina u prestižnim međunarodnim časopisima, od kojih posebno ističemo „Journal of Non-Newtonian Fluid Mechanics“ te dr. sc. Tvrtko Korbar za rad: Potential Cretaceous-Paleogene boundary tsunami deposit in the intraThetyan Adriatic Carbonate Platform section of Hvar (Dalmatia, Croatia) – Geological Society of America Bulletin, 127/11-12, 1666-1680.

Za područje medicinskih znanosti nagradu dobiva: izv. prof. dr. sc. Lovorka Grgurević, za znanstveni doprinos izuzetnog značenja objavljen u znanstvenom radu (Grgurević L. et al. Journal of American Society of Nephrology 22 : 681-692, 2011) za otkriće BMP1 enzima u cirkulaciji bolesnika s kroničnom bolesti bubrega koji prouzročuje stvaranje fibroznog tkiva te ubrzava gubitak bubrežne funkcije. Time je nađena nova ciljna molekula za razvoj prvog lijeka protiv stvaranja fibroznog tkiva u kroničnim bolestima čovjeka. 

Za područje filoloških znanosti nagradu dobiva dr. sc. Bojan Marotti, za djelo Značenje nadslovaka u Vitezovićevu Lexiconu (ArTresor, Zagreb, 2013).

Za područje književnosti nagradu dobiva prof. dr. sc. Antun Česko, za knjigu Za Kranjčevića. Od arhivacije do kanonizacije (Matica hrvatska, ogranak Dubrovnik, Zagreb, 2015.). 

Za područje likovnih umjetnosti nagradu dobiva dr. sc. Dragan Damjanović, za izložbu Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole (2015.). 

Za područje glazbene umjetnosti nagradu dobiva prof. dr. sc. Davorin Kempf, za djelo Simfonijski stavak za orgulje i orkestar, u izdanju Muzičkog informativnog centra, 2015. 

Za područje tehničkih znanosti nagradu dobiva prof. dr. sc. Dragan Kovačević, za djela nastala u razdoblju od pet godina (značajna znanstvena postignuća koja je predloženik ostvario u proteklom petogodišnjem razdoblju 2011. – 2015.) prije raspisivanja natječaja, a među kojima se posebno ističe njegova recentna knjiga Tehnologija kulena i drugih fermentiranih kobasica (Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, 2014.); jedinstveno djelo na nacionalnoj razini iz područja unapređenja tehnologije, kvalitete i sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda. 

>> [ANKETA] Slobodnim ulaskom u Akademiju i druge ustanove bolje ih i lakše upoznajemo

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • kruti17:

    na 'notornim' fontanama???daj se bar potpiši biseru koji tak baljezgaš

  • Avatar lola lola
    lola lola:

    Aleluja, ovo nije hologram vec cudo....kad se sutradan prikaze hologram bl. Leopolda Mandica ocekujem novo hodocasce prema fontanama.