Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Hitna sanacija: Obnavljaju Gradec jer je opasan za prolaznike

Objekt građen za Univerzijadu prvo zamišljen kao uredski prostor tad još neotvorenog muzeja Mimara poslije je služio kao zagrebački centar suvremene umjetnosti
15. travnja 2013. u 11:45 1 komentara 409 prikaza
gradec (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Grad je odlučio krenuti u hitnu sanaciju Galerije Gradec, kojoj je prvotna namjena bila revitalizacija Gornjeg grada, a danas je građevina opasna za sigurnost prolaznika. Naime, staklene ploče za nekadašnji centar suvremene umjetnosti, koje su se izrađivale u tvornici u Italiji prema dizajnu splitskog kipara Raula Goldonija, padaju s pročelja i zabijaju se u zemlju. Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić kazao je da je u tijeku ispitivanje statike, nakon čega će se znati koliko će obnova i stajati.

– Galerija se gradila za potrebe Univerzijade, a sve se onda brzalo da bi bilo na vrijeme gotovo – objašnjava ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin, pod čijom je ingerencijom Galerija Gradec. Ideja kako popuniti prostor, a da zgrada bude samoodrživa ima mnogo, kaže ravnateljica, no s konkretnim prijedlozima nije još željela izlaziti u javnost.

ISTRAŽIVANJE
Zagreb nakon Bandića: Tomašević uvjerljivo vodi, ali jedno ime je pravo iznenađenje
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • slyvia:

    Zgrada je oduvjek bila rugobna i sasvim neprikladna za taj prostor. Kakvi su to arhitektonski master mindovi zamislili da ce se ona uklapati u gornjogradski ambijent? Nadam se da ce oni koji budu projektirali zamjenu ili obnovu imati vise estetskog ... prikaži još! smisla i zdravog razuma za zgradu koja ce se uklapati i cija fasada nece trebati generalnu obnovu svakih par godina.