Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političke križaljke

HDZ bi koalirao s liberalima, Kosor ih ne želi i hoće SDP

zagreb Gradska skupština
arhiva VL
28.03.2012.
u 08:02

HSLS i HSS sada su drugi najveći klub u Gradskoj skupštini, dok hadezeovci govore da gradu treba snažna oporba, a D. Kosor ne želi ih u koaliciju

Dok je HSS u Saboru zadržao samo jednog zastupnika, HSLS je izbrisan s karte nacionalnih političkih stranaka. Kako bi se vratili među “žive”, HSLS i HSS oformili su drugi najveći klub u Gradskoj skupštini i najavili borbu za prijestolje metropole.

Istodobno gradski HDZ u vlastitoj je katarzi te ne odbijaju mogućnost priključenja spomenutoj koaliciji. Međutim, predsjednik kluba HSLS-HSS Darinko Kosor odbio je svaku mogućnost “spajanja” s HDZ-om i najavio da će prvo pokucati na vrata – SDP-u!

– Trebamo potpuno novu politiku koja se treba otvoriti investitorima. Zagreb treba dobiti glavnog urbanista, a o svim problemima kao klub ćemo na razgovor pozvati najveći klub u Skupštini, onaj SDP-a i HSU, te ako se dogovorimo o zagrebačkom Holdingu i ako naiđemo na njihovo razumijevanje, vrlo ćemo brzo ući u zajednički program. Je li koalicija moguća, vidjet ćemo nakon razgovora – kazao je Kosor.

Promjena garniture

Naime, predsjednik HSLS-a koji je, unatoč 70-ak tisuća glasova na prošlim parlamentarnim izborima doživio politički potop, traži smjenu uprave zagrebačkog Holdinga i restrukturiranje megatvrtke. Ali ipak ne isključuje veliko spajanje s najvećim klubom. Iako je u startu otpisao HDZ, oni s druge strane imaju znatno blažu retoriku. Tako šef gradskih hadezeovaca Gordan Jandroković kaže da mu je “drago što su se HSLS i HSS dogovorili da će djelovati zajedno jer gradu treba snažna oporba”.

– Vjerujem da će ubuduće suradnja između svih oporbenih stranaka u gradu biti snažnija kako bi na izborima došlo do promjene garniture koja već više od deset godina neuspješno vodi Zagreb – komentirao je bivši ministar vanjskih poslova koji je odustao od ponovne kandidature da vodi zagrebački HDZ.

Tu će kandidaturu zamijeniti nekom drugom za funkciju u vrhu stranke, što je naveo kao jedan od razloga odustajanja od kandidature na gradskoj razini. Drugi je, nastavlja, taj što šef gradskog HDZ-a treba biti i kandidat za gradonačelnika, a gomilanje funkcija nije dobro.

Odluka nakon izbora

I njegova stranačka kolegica Margareta Mađerić kaže da će se o ulasku u gradsku koaliciju odlučivati nakon izbora za gradski odbor stranke 25. travnja.

Dok traju takve političke kalkulacije, predsjednik Gradske skupštine i šef esdepeovaca Davor Bernardić kratko je komentirao da “svaka stranka zna što je najbolje za nju”. U Kosorovu se najavu, kaže, ne bi miješao te ističe da ni o čemu još nisu razgovarali.

– Dalje ne bih komentirao – kratko je odgovorio Bernardić.

Ključne riječi

Komentara 10

LA
lanica
08:50 28.03.2012.

sad je vrijeme da se Zagreb posloži prije lokalnih izbora i da zaživi poštena politika u gradu Zagrebu

DU
Deleted user
08:52 28.03.2012.

Kosor bi htel biti gradonacelnik ,a oce k SDP-u. To pametnom dosta. Stramka koja je izbrisana na drzavnoj razini ide ka brisanju i na gradskoj razini. Decko koji je budil nadu posatl je tak ljigav i nedorecen. Zagreb je naa koljenima i rasulom, 12 goina je isisavano gdje god se je stiglo, a i Kosor bi ocito malo brk omastil. Bljak.

SE
serđo
08:17 28.03.2012.

jandrokoviću, kukavico.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije