Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSTOR Detaljan pregled promjena po kvartovima

GUP u 17 karata u Večernjaku

24.11.2008.
u 13:26

Upravo traje rasprava o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP-a). Njega treba potvrditi Skuština grada na sjednici 18. prosinca.

Što je uopće GUP? To je dokument sa snagom propisa. Plan kako će Zagreb ubuduće izgledati: u kojoj će se ulici smjeti graditi, a u kojoj ne, gdje će se smjeti graditi samo obiteljske kuće, gdje stambene zgrade, a gdje poslovni tornjevi. Koje su parcele u vašem kvartu rezervirane za škole, vrtiće, ambulante, kulturne građevine, parkove. Kuda prolaze trase budućih i proširenja postojećih prometnica...

GUP također određuje uvjete gradnje i dozvoljenu visinu građevina u pojedinim zonama. Javna rasprava počela je 7., a trajat će do 21. studenoga. Sve pojedinosti o prijedlogu novog GUP-a mogu se doznati u paviljonu II Zagrebačkog velesajma radnim danima od 9 do 17 sati i na internetskoj stranici zagreb.hr.

Osim teksta prijedloga novog GUP-a i pregleda svih karata naći ćete i adresu na koju možete slati svoje primjedbe i prijedloge. GUP donesen prije nepunu godinu mora se mijenjati da ga se uskladi s novim Zakonom o prostornom uređenju i gradnji, donesenim koncem lanjske godine. Najveća je novost to što će se ipak smjeti graditi i u ulicama užim od devet metara, uz uvjet da kuća bude odmaknuta od ceste toliko koliko je potrebno da se osigura koridor za proširenje prometnice u budućnosti.


Počinjemo s Trnjem

Iz dana u dan Večernji list donosit će grafičke prikaze s objašnjenjima. Predstavljat ćemo najvažnije promjene koje će se dogoditi u vašim kvartovima. Primjerice, planira li se u vašem susjedstvu graditi škola, vrtić, park, nova prometnica... Trnje je prva gradska četvrt koju ćemo detaljnije predstaviti već sutra. U danima koji slijede isto ćemo učiniti i s ostalih 16 gradskih četvrti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije