Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
URBANIZAM Odlučeno kakav će biti konačni prijedlog Generalnog urbanističkog plana

GUP: Najbolje prošle velike tvrtke i Crkva

11.12.2008.
u 23:00

Dokle idu prohtjevi investitora, koji su do 21. studenog imali pravo Uredu za strategiju predati svoje zahtjeve za prenamjenu zemljišta, najbolje se vidi u posljednim izmjenama Generalnog urbanističkog plana.

Pevecu niz dlaku
Dukat je tako tražio da se potok Bliznec premjesti u korito uz tramvajsku prugu u Ulici grada Gospića jer mu “potok prolazi sredinom parcele i remeti građevinsku cjelovitost i iskoristivost parcele”. Tražili su i premještanje dijela Čavićeve ulice te da im se preda taj dio ceste. Njihove zahtjevi nisu prihvaćeni.

No, zato su Pevecu prenamjenili poslovnu zonu u trgovačku pa tamo planira izgraditi veliki prodajni centar. Uslišali su mu i prijedlog da se odustane od izrade plana uređenja na parceli uz Slavonsku aveniju jer bi planirana cesta podijelila posjed na dva dijela. I mesna industrija Imes je uspjela prenamjeniti zelenu površinu u mješovitu.

Prvo je u prošlim izmjenama GUP-a tražila da se zeleni dio uz zaštićenu šumu Dotrščina prenamjenu u društvenu namjenu, a sada je dio prenamjenjen za mješovitu. Direktorica gradskih groblja Ljerka Ćosić također je uspjela proširiti građevinsku zonu u Podsljemenu koja je izgubila zelenu svrhu još prošlim izmjenama.

Stanovi umjesto parka
Zastupnici Skupštine i vijećnici GČ u podsljemenskoj zoni, koji se stalno žale da se gradu uzima zelenilo, poslali su stotine zahtjeva kojima traže da se zelene zone i park šume pretvore u građevinsko zemljište. Mnoge su i prihvaćene. Čak je prošao i prijedlog da se omogući gradnja rezidencija na obroncima Medvednice, ako je čestica veća od 15.000 kvadrata.

Crkva je također profitirala, no nijednu prenamjenu nije tražila pod svojim imenom. Zemljište Nadbiskupije u Strojarskoj, gdje je autopoligon i prostor Zagrebparkinga, proglašeno je gradskim projektom, a tamo će u suradnji s Gradom podignuti socijalne stanove.

Samostan sv. Klare uspio je prenamjeniti parcelu u Mikulićima iz vjerske namjene u stambenu. Isto je Nadbiskupiji odobreno na mjestu javnog parka na Horvatovcu. Takav je slučaj ponovljen i u Zelenom dolu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije