Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Groblje Mirogoj - obnova od potresa

Kompleks groblja Mirogoj – zbog velikih oštećenja koje je prouzročio potres u ožujku prošle godine, uvršten je na popis sedam najugroženijih spomenika i europskih lokaliteta kulturne baštine u Europi za 2021. godinu.
30.04.2021.
u 12:09

Zahvaljujući uvrštenju na popis sedam najugroženijih europskih lokaliteta kulturne baštine za 2021. godinu, planira se kroz "recovery" programe realizirati izgradnja dodatnih sadržaja na groblju Mirogoj, kao što su podzemna garaža i šetnica na arkadama

U travnju 2021. godine, povijesni multikonfesionalni kompleks groblja Mirogoj uvršten je na popis sedam najugroženijih europskih lokaliteta kulturne baštine za 2021. godinu u organizaciji predstavnika Europa Nostra i Instituta Europske investicijske banke. Za odabranih sedam najugroženijih baštinskih lokaliteta omogućit će se dobivanje Potpore za kulturnu baštinu Europske investicijske banke (EIB Heritage Grant) u iznosu do 10.000 eura po lokalitetu, koja će biti dodijeljena kao pomoć u spašavanju i obnovi pojedinog ugroženog lokaliteta.

Zahvaljujući uvrštenju na popis sedam najugroženijih europskih lokaliteta kulturne baštine za 2021. godinu, planira se kroz "recovery" programe realizirati izgradnja dodatnih sadržaja na groblju Mirogoj, kao što su podzemna garaža i šetnica na arkadama, a sve uz pomoć i suradnju s institucijama EU, Gradom Zagrebom i Ministarstvom kulture i medija.

U okviru Poziva za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Zagrebački holding - podružnica Gradska groblja prijavila je kompleks mirogojskih arkada i crkvu Krista Kralja za konstrukcijsku obnovu. Procjena vrijednosti projekta konstrukcijske obnove iznosi 97 milijuna kuna uvećano za PDV. Također, pokrenut je natječaj za razgradnju tornjeva na crkvi Krista Kralja, kako bi crkva mogla ishoditi uporabnu dozvolu za crkvene obrede i posjetitelje.

Podružnica Gradska groblja nalazi se u fazi raspisivanja natječaja za projektnu dokumentaciju cjelovite obnove mirogojskih arkada. Projektna dokumentacija obuhvaća detaljni snimak postojećeg stanja, detaljno raspisane konzervatorske elaborate, istražne radove o stanju konstrukcije te idejni, glavni i izvedbeni projekt na temelju čega će se dobiti uvid u konačan iznos troškova i predviđeno trajanje radova na cjelovitoj obnovi kompleksa arkada i crkve Krista Kralja.  

Nakon potresa, mirogojske arkade ograđene su iz sigurnosnih razloga te do daljnjeg nije dozvoljen pristup unutar arkada i crkve Krista Kralja. Kako bi se građanima omogućio pregled oštećenih grobnih mjesta kojima je trenutno zabranjen pristup, na mrežnim stranicama Gradskih groblja postavljena je veza na virtualnu šetnju mirogojskim arkadama. Također je dostupna poveznica na virtualnu šetnju kroz crkvu Krista kralja koja je, kao i mirogojske arkade, zaštićeni spomenik kulture nulte kategorije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije