Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Gradske službe: Štakori su se namnožili zbog kiša, to je normalno

Epidemiolozi:
 Ne postoji slučaj bolesti koju bi možda uzrokovali zaraženi glodavci
07. studenoga 2014. u 09:18 13 komentara 1943 prikaza
26.10.2014., Tomislavov trg, Zagreb - Mnogo stakora moze se vidjeti u grmlju na Tomislavcu.  Photo: Nina Djurdjevic/ PIXSELL
Foto: Nina Djurdjevic/ PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Iako je jesenska deratizacija zakasnila, a štakore građani u širokom luku izbjegavaju čak i na Trgu kralja Tomislava gdje su skriveni u grmljima i kod samog spomenika, iz Gradskog ureda za zdravstvo kao i Epidemiološkog ureda poručuju – mjesta panici nema.

Nije zabrinjavajuće

– Živjeti u velikom gradu znači vidjeti i miševe i štakore. Građani se ne trebaju bojati zaraze, epidemiološka situacija je mirna– rekla je tako pročelnica za zdravstvo Mirna Šitum.

Iako je Večernji list o najezdi štakora pisao još prije dva tjedna, odgovorni poručuju kako na obavljenim mjestima izvida, što u gradu što u okolici, kojih je bilo na više od 120 tisuća adresa, nije zabilježen nikakav zabrinjavajući slučaj porasta broja glodavaca.

– Ne postoji nijedan slučaj zarazne bolesti koju bi možda mogli uzrokovati zaraženi glodavci. Zbog obilnih kiša pojava glodavaca sasvim je očekivana, a kontrola terena vrši se svakodnevno. Nije potrebno uznemiravati građane – poručile su Vanja Tešić, voditeljica službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar i Ana Klobučar, voditeljica odjela za deratizaciju i dezinfekciju.

Štoviše, naglasile su kako ove godine nije ništa značajnije pojačana prijava građana u odnosu na prethodne godine kada je i deratizacija u Zagrebu obavljena na vrijeme.

No, očito je da su građani ipak odlučili više vjerovati novinarima i njima dojavljivati lokacije na kojima uočavaju veliki broj glodavaca, računajući da će se, po njima alarmantna situacija, tako prije i učinkovitije riješiti.

– Nema nikakve zabrinutosti nad količinom broja glodavaca koje građani zapažaju– ponavljala je M. Šitum ne skrivajući da deratizacija koja kasni nije odgovornost Grada Zagreba.

Natječaj još od srpnja

– Raspisali smo natječaj u srpnju i izabrani su ponuditelji. Tada raspisani natječaj nije kasnio. Ubrzo se dogodilo da je jedan od ponuditelja uložio žalbu, a cijeli proces nije riješen ni do danas. Iz Grada smo već dvaput na adresu Državnog ureda za javnu nabavu slali požurnice kako bismo mogli provesti deratizaciju, no odgovora još uvijek nemamo – objasnila je razloge kašnjenja deratizacijskog postupka koji se uobičajeno u Zagrebu provodi dvaput godišnje.

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Sve je uzalud:

    .................u Hrvatskoj sve što nevalja je normalno a šta valja toga nema............

  • hrxxx111:

    stakori se namnozili zbog puno kise jer kao sto svi znaju stakori odlete do bare i polazu svoje larve u vodu.Ako nema vode nema ni larvi iz kojih se kasnije izlegnu stakori,misevi i zmije.

  • SUBARU:

    Treba ih nekak PODELATI.