Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pristupačnost

Gradska uprava i sud nedostižni osobama s invaliditetom

Stepenice kod ulaza u ljekarnu
Javorka Lemo/VLM
23.06.2010.
u 20:24

Apsurd u DM-u: postoji rampa za osobe u kolicima, ali je rubnik previsoko postavljen.

Sud, policija i Gradsko poglavarstvo kritična su mjesta u Samoboru za osobe s invaliditetom. S kolicima je na ta mjesta zbog arhitektonskih barijera jednostavno nemoguće ući. Uz to, iako je napravljen moderan javni zahod kod crkve sv. Anastazije, uspon do njega je strm.

– Osobe koje guraju kolica jako teško dođu do zahoda. Meni je lakše jer imam motorna kolica – objašnjava paraplegičar Silvio Mucko.

Iako su to glavna problematična mjesta, Silvio kaže da je Samobor, sveukupno gledajući, dobro prilagođen osobama s invaliditetom.

– Svake godine od Grada dobijemo molbu da ih uputimo na pojedine arhitektonske barijere. Uostalom, problem dostupnosti policije, gradske uprave i suda trebao bi biti riješen njihovim preseljenjem u vojarnu, gdje bi se napravili pristupi bez barijera – kaže Silvio, član Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje.

Ipak, apsurdnih arhitektonskih rješenja u Samoboru, kao uostalom u svakom gradu, i dalje ima. Tako je kod DM-a u Gajevoj ulici napravljena rampa, ali je Grad ispred nje ostavio visok rubnik koji je osobama u kolicima nepremostiva prepreka.

– Prepreka ima, ali Samobor je po mobilnosti dobro mjesto za život osobama s invaliditetom. Dogradonačelnik Željko Stanec rekao je ako naiđemo na bilo kakve barijere koje Grad može riješiti, da mu se javimo jer je uvijek dostupan – kaže Silvio.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije