Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odron na Jakuševcu

Tomašević: Tražim hitan sastanak s Vladom da vidimo kako ovo zatvoriti i otvoriti novi centar u Resniku

Zagreb: O nesreći na Jakuševcu oglasio se i gradonačelnik Tomislav Tomašević
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/22
Autori: vecernji.hr, Mia Mitrović_old
04.12.2023.
u 10:07

Zagrebački gradonačelnik potvrdio da je u odronu troje ozlijeđenih, jedan od njih teže

Tri osobe ozlijeđene su u novom odronu smeća na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec, doznaje se od policije koja osigurava mjesto tog incidenta. Novi odron smeća, drugi u manje od mjesec dana, dogodio se u ponedjeljak oko 6.40 sati. 

Ozlijeđene su tri osobe i pomoć im je pružena u KBC-u Rebro. Zasad nije poznata težina njihovih ozljeda. Policija osigurava mjesto događaja, a tamo je i gradonačelnik Tomislav Tomaševićkoji je dao izjavu za medije. Na Jakuševac je stigao i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, a neslužbeno doznajemo da policija osigurava klizište te da nisu pustili dogradonačelnika da se približi mjestu incidenta.

"Nešto prije sedam ujutro došlo je do novog odrona i još uvijek se utvrđuju okolnosti kako je do njega došlo. Sve su inspekcije na terenu i moramo pričekati rezultate i nalaze te istrage", kazao je Tomašević nakon čega se osvrnuo na odron koji se dogodio 11. studenoga i naglasio: "Zasad nije utvrđeno da je bilo nekih nepravilnosti u vezi s onim što je bilo 11. 11."

Dodao je da se ovakve stvari ne smiju događati i da će napraviti sve što institucije utvrde da se mora napraviti. "Mjerne postaje ne pokazuju da je došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti plinova. Međutim, želimo biti sigurni te smo naručili novo mjerenje, doći će iz Štampara s mobilnim uređajem i napravit će se mjerenje", rekao je.

Tomašević je potvrdio da su pri odronu tri osobe ozlijeđene, jedna od njih teže. "Što se tiče radnika, trojicu radnika odvezla je hitna pomoć, a jedan od njih teže je ozlijeđen. Čekamo daljnje informacije", rekao je.

Kazao je da postoji mogućnost sankcija zbog onoga što se dogodilo. "Odgovornost se mora utvrditi. Nama je to ključno kako se ovo ne bi opet dogodilo. Kada se utvrdi odgovornost, bit će za to i sankcija. Razgovaramo sa sindikatom i razgovarat ćemo i dalje. Privatna poduzeća od 2018. u ovom sastavu održavaju Jakuševec, ali inspekcija treba odrediti tko je odgovoran", napomenuo je. "Tko god da je odgovoran, bit će sankcija. Ovo se ne smije događati. Ako se utvrdi da je odgovornost gradske firme, privatne, bilo koga, mora biti sankcija. Ovo se ne smije događati. Odlaganje je suspendirano i bit će onako kako kažu nadležne državne institucije", dodao je.

Gradonačelnik Zagreba zatražio je i hitan sastanak s Vladom kako bi se razgovaralo o zatvaranju Jakuševca. "Dvadeset godina su obećavali da će se odlagalište zatvoriti, to se nije napravilo. Mi radimo sve što možemo da ga što hitnije zatvorimo. Ali, to nije samo odgovornost Grada nego i države. Inzistiramo da što hitnije nađemo zajedničko rješenje da se odlagalište zatvori i da otvorimo novi centar u Resniku", rekao je.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon prvog odrona 11. studenoga rekao je da je analizom utvrđeno da odron na odlagalištu otpada Jakuševec nije prouzročio povećane koncentracije plinova te ni na koji drugi način ugrozio zdravlje građana, što je ranije tvrdila gradska oporba.

Zagreb: O nesreći na Jakuševcu oglasio se i gradonačelnik Tomislav Tomašević
1/11

Naši izvori iz Čistoće koji su nam ustupili fotografije navode da je teže ozlijeđen komunalni radnik Josip T. Prilikom incidenta, teško mu je stradala ruka, a u ovim se trenucima liječnici bore da mu je spase.

– Ovo je klizište puno veće nego prvo jer je masa izašla s plohe i zaštitnog kanala, probila ogradu i zaustavila se na pristupnoj cesti – rekao je Pavao Barbarić iz Novog sindikata podružnice Čistoća. Tzv. nožica klizišta probila je ogradu u blizini kompostane pa Barbarić smatra da je razlog klizanja, kao i u prvom slučaju, nepravilno slaganje kontaminiranog biootpada s miješanim komunalnim otpadom.  

Komentara 53

DU
Duupin
09:10 04.12.2023.

Smrdi u Zagrebu

Avatar LittleTut
LittleTut
11:11 04.12.2023.

Šta Vlada ima sa smećem u Zagrebu? To je tvoj problem, na tome si dobio izbore!

LU
LudiAlen
10:19 04.12.2023.

Ostavka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije