Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Građani upozoravaju na devastaciju parka na groblju

Izvođač radova, Komunalac Samobor, tvrdi da su stabla posječena na inzistiranje građana čiji su grobovi bili oštećeni.
27. srpnja 2010. u 11:20 0 komentara 9 prikaza
groblje
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Na samoborskom su gradskom groblju posječeni krasni stari pačempresi i veliki tamaris uz Perkovčev grob. Glavna staza i polja VIII, IX i XI ogoljeni su, a umjesto parka stabala posađenih još u vrijeme načelnika Šmidhena u drugoj polovici 19. st., dobili smo samo šumu mramornih spomenika – požalila se grupa zabrinutih građana u dopisu koji su poslali na adresu Večernjeg lista. Nije im, kažu, jasno zbog čega se stotinu godina staro drveće, koje je pažljivo birao tadašnji općinski vrtlar Zistler, sada tako olako siječe.

– Vjerujemo da se radi o bolesti, neka stabla moraju posjeći i zamijeniti novima, ali na našem groblju ne vidimo nove nasade – negoduju građani i podsjećaju da je park na samoborskom groblju šezdesetih godina prošlog stoljeća uvršten na listu naših sedamnaest najljepših starih parkova.

Što na optužbe za devastaciju parka koji, kažu građani, broji šesnaest vrsta stabala i grmova crnogorice i bjelogorice kaže izvođač radova, Komunalac Samobor?

– Djelovali smo na temelju pismene pritužbe građana da se korijenje stabala površinski širi te nadiže grobne okvire i spomenike, uzrokujući im materijalnu štetu – odgovaraju iz Komunalca i dodaju da je uklanjanje stabala obavljeno uz dopuštenje Upravnog odjela za stambene, komunalne poslove i razvoj te Povjerenstva za uređenje javnih zelenih površina Grada Samobora. Nova će stabla, uvjeravaju nas, biti posađena u dolazećoj sezoni sadnje, no ovaj će put to biti vrste koje ne ugrožavaju grobna mjesta.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.