Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
legalizacija gradnje

Grad plaća arhitekte siromašnim Zagrepčanima koji žele legalizirati

Karlovac rušenje (1)
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
28.03.2013.
u 10:35

U suradnji Društva arhitekata Zagreba, Komore arhitekata i Grada angažirani stručnjaci za bespravne objekte

Građanima iz sustava socijalne skrbi Grada Zagreba u pomoć pri legalizaciji uskočit će dvadeset arhitekata koji su ovlašteni izraditi svu potrebnu dokumentaciju za ozakonjenje njihovih ilegalno sagrađenih objekata. Pravo na ovakvu pomoć dobit će svi oni koji su za sada predali potrebne dokumente, odnosno njih 300. A to je tek prva faza.

Pregovori od prosinca

Angažiranje struke, i konačno dovođenje u red ilegalne gradnje, pozdravili su i sami arhitekti.

- To je dobar način da se riješi ova situacija. Svi oni koji nemaju novac da sami financiraju troškove i usluge arhitekata, dobit će pomoć od Grada, koji će platiti te usluge. Posao će biti dobro obavljen i to je najvažnije - kazao je Hrvoje Hrabak, predsjednik Društva arhitekata Hrvatske.

Pregovori o suradnji Grada i Komore arhitekata počeli su još u prosincu prošle godine, a u konačnici je dogovoreno da će svaki pojedini arhitekt moći zaraditi plaću od 10 tisuća kuna te da posao legalizacije objekata neće moći raditi dva puta.

– To smo napravili na način da bi svima onima koji se prijave za ovaj posao dali priliku. Razgovarali smo s Komorom arhitekata i Društvom arhitekata Zagreb kako bismo utvrdili cjenik, i u konačnici smo došli do ove cijene prema kojoj će svaki od arhitekata koji se prijavi za posao moći zaraditi definiranu cifru - kazao je Željko Horvat iz Ureda gradonačelnika.

Dodatna sredstva

U proračunu je za ovaj posao osigurano 1,5 milijuna kuna, no po potrebi i evidenciji novih prijava legalizacije, a kojih će kako kažu iz Grada sigurno biti još, bit će osigurana dodatna sredstva. – Za sada je osigurano toliko novca, no to se može mijenjati. Na 300 slučajeva radit će 20 arhitekata, a po potrebi i njihov broj će se mijenjati, ovisno o tome kako budemo zaprimali dokumentaciju - dodao je Željko Horvat.

Iako ovo znači samo privremeni angažman stručnjaka, i iz Društva arhitekata Zagreb pozdravljaju ovu odluku.

– Možda bi bilo dobro da svaki od ovih građana sam izabere arhitekta, koji bi onda fakturirao troškove svoga angažmana gradu, ni ova odluka nije loša - pojasnio je Damir Ljutić, predsjednik Društva arhitekata Zagreb. Za informacije poput kojem se arhitektu obratiti najbolje je nazvati na besplatan broj 0800 17 71.

>>Evo odgovora na vaša pitanja o legalizaciji (1. dio)

Sve o legalizaciji nekratnina pratite u našem specijalu ovdje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije