Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Grad nudi 39 ulična lokala, čak dva nalaze se na Dolcu

Za kvadrat uličnog lokala za kafić, restoran, butik ili običan kiosk u središtu grada vlasnici znaju tražiti, ali i dobiti i po 250 kuna, a sličnu cijenu postižu i Grad i država
11. listopada 2016. u 16:35 5 komentara 6790 prikaza
Poslovni prostor na jugoistoku trznice Dolac
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Za kvadrat uličnog lokala za kafić, restoran, butik ili običan kiosk u središtu grada vlasnici znaju tražiti, ali i dobiti i po 33 eura, odnosno više od 250 kuna, a sličnu cijenu na javnim natječajima znaju postići i Grad i država. Tako država za kvadrat lokala u Gundulićevoj od 45 kvadrata od jednog zakupca ubire 250 kuna, dok Grad u Vlaškoj za prostor od 63 kvadrata ubire 13.500 kuna, odnosno 214 kuna po kvadratu.

Cijene prema željama

– Ima realnih, no ima i onih koji traže velike iznose i to za velike prostore. Tu pak glavnu riječ imaju oni koji traže prostor i, ako oni imaju interes, iznajmi se i prostor od 500 kvadrata u centru po cijeni od 33 eura po kvadratu – kazala je Andrea Marija Brkić iz agencije Opereta koja je objasnila da ne postoje fiksne, pa čak ni okvirne cijene, već da vlasnici traže koliko žele, pa tako i država i Grad.

Prema dostupnoj službenoj evidenciji Gradskog ureda za imovinu najviše novca od korištenja nekog gradskog prostora zaradi se od najma lokala u sklopu Kina Tuškanac. Lokal ima 522 kvadrata, a vlasnik mjesečno u gradski proračun uplaćuje 27.700 kuna, odnosno 53 kune po kvadratu. Iako je cijena ispod tržišne, nju je smanjila veličina prostora. Hoće li se pozamašni iznos nadmašiti, doznat ćemo uskoro jer je Grad raspisao natječaj za najam 39 prostora među kojima je najatraktivniji, a time i najskuplji prostor na Dolcu od 233 kvadrata za koji je početna cijena 10 tisuća kuna.

Jamčevina za taj prostor je 30 tisuća kuna pa je za očekivati je da bi se i cijena najma mogla približiti tom iznosu.

– U ovom je prostoru nekad bila poljoprivredna apoteka, a nova mu je namjena ugostiteljstvo. Ima ulaganja, no prostor je dobar i sigurno ima potencijala – kazao nam je jedan od zainteresiranih građana koji već u Zagrebu ima dva lokala. Ovaj mu je zanimljiv jer je u samom središtu grada, i to na Dolcu na koji dolaze tisuće građana pa će, kazao je, ponudu sigurno dati.

– Probat ću ići sa što nižom cijenom, no mislim da ispod 20 tisuća nema smisla ni davati ponudu – ispričao nam je sugovornik.

Riječ je prostoru koji se nalazi na plohi tržnice u zgradi s desne strane istočnih stuba. Osim tog prostora, Grad iznajmljuje i prostor ispod njega, na polukatu. Taj je prostor nešto manji, odnosno ima 180 kvadrata za koji je početna cijena devet tisuća kuna, a jamčevina 27 tisuća. Iznajmljuje se i 114 neuređenih kvadrata u podrumu u Berislavićevoj.

Iz Državnih nekretnina kazali su nam da su na natječaj za najam 11 poslovnih prostora pristigle ponude za pet poslovnih prostora. Najbolje je prošao prostor od 75 kvadrata u Ulici Frane Petrića, čija je početna mjesečna zakupnina za kvadrat iznosila 50 kuna, a postignuta je 95 kuna.

Velika potražnja

Andrea Marija Brkić iz Operete kazala je da Grad i država imaju najviše slobodnih lokala po središtu grada, a da prema iskustvu zakupci najviše traže lokale od 30 do 50 kvadrata ili pak veće od 150 do 250 kvadrata.

Najviše se traže lokali za modu, odnosno za butike, a rjeđe za ugostiteljstvo jer poduzetnici znaju da je takvih prostora malo u ponudi – ispričala je Brkić. 

CENTAR: 90-250 kn/m2

TREŠNJEVKA - MAKSIMIR: 90-115 kn/m2

NOVI ZAGREB - ŠPANSKO: 60-75 kn/m2

DUBRAVA:  ispod 60 kn/m2

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

 • glupost:

  nije problem dobiti lokaciju,uvijek se moze nekoga podplatiti, problem je dovesti za bilokoji busines kliente,kupce, koji imaju novaca, ali u toj drzavi nece biti nikada novaca jer nema rasta, kad ste zadnji puta dobili povisicu za placu ? bez da ... prikaži još! se place podignu nema kupaca, a posto nema proizvodnje nece biti ni povecanje prihoda a gdje su onih sto tisuca koji su otisli u inozemstvo...i to svake godine...znaci otvorit sta bilo i da je kirija dabe kad nema zarade....

 • nepoznatinetko:

  32 ulična lokala, ali 39 uličnIH lokala. To više nije čak ni polupismeno.

 • Avatar Artoo Detoo
  Artoo Detoo:

  "Ugledni" poduzetnik Horvatinčić, višestruki prometni prekršitelj čije su žrtve smrtno stradale i koji je dobio samo uvjetnu kaznu za svoja nedjela, plaća "kikiriki" od najamnine. Zato treba naplatiti od drugih, oni koji nemaju kumove. Zanimljivo kako ja zakupac Kazališne kavane ... prikaži još! (još jednog devastiranog prostora), godinama izbjegavao plaćanje najamnine, poreza, doprinosa..... Samo je bitno imati kuma na pravom mjestu.....