Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezadovoljstvo vijećnika

Grad nam dao obveze, uskratio novac

18.02.2016., Zagreb - Djelatnici Zrinjevca uredjuju park Zrinjevac.   Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunić/PIXSELL
21.02.2017.
u 16:00

Sredstva za provedbu programa komunalne infrastrukture po četvrtima nisu dovoljna, kažu čelnici kvartova, a ni izvođače radova ne mogu sami odabrati

Čišćenje cesta, trgova, javnih prolaza, stuba, mostova, podvožnjaka, nadvožnjaka, pothodnika, parkirališta, pločnika, stajališta javnoga gradskog prijevoza, održavanje parkova, košnja travnjaka, sakupljanje otpada, njega drvoreda, sadnja cvjetnjaka, ispitivanje sigurnosti i održavanje opreme na dječjim igralištima, čišćenje ulica od snijega, a slivnika od lišća i smeća. Vijeća gradskih četvrti ove će godine imati pune ruke posla jer navedene su aktivnosti tek mali dio Programa održavanja komunalne infrastrukture, koje je za ovu godinu donijeti morala svaka gradska četvrt.

Sesvetama najviše

Izmjenom Statuta grada Zagreba u prosincu prošle godine komunalni su poslovi s Grada preneseni na vijeća i mjesne odbore, sve s ciljem “decentralizacije”, a vijeća su imala vremena do 31. siječnja da usvoje cifre koje će im trebati kako bi njihovi kvartovi izgledali baš onako kako su izgledali i kad je za njih “nadležan” bio Grad.

– Iz revolta prema novom sistemu, neki od vijećnika nisu digli ruke za program – objasnio je Vladimir Andrić, predsjednik Gradske četvrti Stenjevec, jedine za koju je Program održavanja komunalne infrastrukture donijela Skupština. Nešto više od sedam i pol milijuna kuna iznos je iz proračuna koji će oni dobiti za održavanje svoje četvrti, a novac je to koji, baš kao ni ostalim četvrtima, kao što su objasnili njihovi čelnici, nikako nije dovoljan.

– Ne znam hoćemo li uspjeti ostati na istom nivou. Svih 17 četvrti međusobno dijeli 430 milijuna kuna, a samo 119 otišlo je u Sesvete – rekao je Vladimir Andrić, dok su ostali vijećnici upozorili da je u proračunu općenito za komunalnu infrastrukturu osigurano čak 120 milijuna kuna manje nego prethodne godine.

Još prljaviji Zagreb

– Zagreb će u 2017. godini biti prljaviji i još zapušteniji. Ceste su nam prepune udarnih rupa, zeleni otoci pretvorili su se u divlje deponije, a slivnici se ne čiste pa dijelovi grada plivaju – situaciju koja očekuje Zagrepčane ove godine komentirao je predsjednik Gradske četvrti Podsused-Vrapče Dubravko Peroš na društvenim mrežama usput objavivši i fotografiju smeća koje se nakupilo pored kontejnera, dok su njegovi vijećnici istaknuli kako im je Grad dao obaveze, ali ne i ovlasti. I dalje ne raspolažu financijskim sredstvima, rekli su, a nemaju ni pravo na odabir izvršitelja usluga, već će Zrinjevac i Zagrebačke ceste i dalje imati monopol.

 

Poslovi četvrti: 

Odvodnja atmosferskih voda Čišćenje i održavanje vodovodnih grla (slivnici) i horizontalnih sabirnih kanala (tzv. “žablja usta”) te spojnih kanala i uređaja za odvodnju s javnih terasa.

Čišćenje javnih površina Čišćenje javnih prometnih površina obuhvaća metenje i pranje, ovisno o vrsti i količini otpada koji je raznovrsnog podrijetla (stupnju onečišćenja) na javnim prometnim površinama. Ručno čišćenje obavljaju čistači ulica, a obuhvaća čišćenje javnih prometnih površina metlom i lopatom, pražnjenje košarica za otpatke, uklanjanje trave i lišća, posipavanje solju i čišćenje snijega u zimskim uvjetima te uklanjanje sipine nakon obavljene zimske službe.

Održavanje javnih površina Svi radovi njege krajobraza radi održavanja optimalnog rasta i razvoja u urbanim uvjetima poput radova čišćenja, košnje travnjaka, sakupljanja biorazgradivog i ostalog otpada, djelomične i potpune obnove devastiranih travnjaka, njege drveća u drvoredima, ukrasnog grmlja, uspostave i njege sezonskih i trajnih cvjetnjaka...

Održavanje nerazvrstanih cesta Ljetno i zimsko održavanje te asfalterski program.

Komentara 2

GO
Goredolje00
06:51 22.02.2017.

Kvaliteta rada i usluga gradskih komunalnih firmi srozane su na najmanju moguću razinu i to od onog trenutka kada je nastao Holding , kad su firme funkcionirale same za sebe stanje je bilo kudikamo bolje nego sada ljudi nit nemaju uvjeta niti sredstava za rad , a to je sve radi toga jer je nekome u interesu da spriječi kvalitetan rad tih firmi i da one propadaju.

DU
Deleted user
23:58 21.02.2017.

Vjerujte mu, Dante nije bio dovoljno maštovit istao je na devetom krugu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije