Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Grad Zagreb ipak neće kupiti Meštrovićeva “Anđela” za pola milijuna kuna

Iz gradske uprave u veljači su prihvatili ponudu unuka slavnoga kipara, ali sad odustaju
16. travnja 2021. u 15:53 2 komentara 2128 prikaza
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Skulpturu od dva metra s raširenim rukama u pozi molitve veliki je kipar oblikovao kao posvetu obitelji Račić. Točnije, učinio je to Ivan Meštrović na poziv Marije Račić, udovice bogatog cavtatskog brodovlasnika Ive Račića. Anđela će postaviti na mauzolej koji je sagrađen za tu obitelj. Uz Ivu Račića, ondje će biti pokopani i njegov sin Edi te kći Marija Banac, koji su u roku od godine dana umrli od španjolske gripe. A bit će ondje pokopana i naručiteljica mauzoleja, koja umire tek godinu dana nakon svoje obitelji.

Nije sklopljen ugovor

U posao se Meštrović upustio jer je to obećao Mariji Banac dok je bila živa, a s njom je gajio prijateljske, neki kažu i ljubavničke odnose. No da bi na vrh grobne kapelice postavio dvometarskog anđela, morao je prvo odliti skulpturu u bronci, a prije toga i oblikovati gipsani model.

 | Autor : Grgo Jelavic/PIXSELL Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL 14.04.2021., Cavtat, Konavle - Mauzolej obitelji Racic (Gospa od Andjela) djelo je hrvatskog kipara Ivana Mestrovica iz 1922. godine. Smjesten je na groblju sv. Roka, na najvisoj tocki poluotoka Rata, iznad urbane jezgre Cavtata. Prilazi mu se uz franjevacki samostan Gospe od Snijega s juzne strane, a nastavkom ulice Prijeko s istoka. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Upravo taj originalni model već više od sedam desetljeća stoji u Gliptoteci HAZU i čeka da bude trajno izložen javnosti (vidjeti se mogao u Gliptoteci tek prilikom jedne izložbe), jednako kao što na uvidu svima stoji njegov “blizanac” u Cavtatu. No pitanje je hoće li to biti moguće, s obzirom na zavrzlame oko vlasništva skulpture “Anđeo s kupole”. Gipsani model, naime, u vlasništvu je Stjepana Gabrijela Meštrovića iz Teksasa, unuka poznatog kipara, a na prodaju ga je ponudio Gradu Zagrebu, budući da ima pravo prvokupa. Da je Grad zainteresiran, potvrdio je pokojni gradonačelnik Milan Bandić 10. veljače kad je donio zaključak o prihvaćanju prava prvokupa kojim se obvezao za skulpturu platiti pola milijuna kuna. No sad je objavljeno da će zaključak staviti izvan snage jer “nije sklopljen kupoprodajni ugovor niti je isplaćena cijena za otkup skulpture”.

 | Autor : Gliptoteka HAZU Foto: Gliptoteka HAZU

Gdje je “puklo”?

Gdje je “puklo” pokušali smo doznati u Gradu, ali i kod Meštrovićevih nasljednika koji žive u Zagrebu, no do zaključenja broja ni s jedne ni s druge strane nije stigao odgovor. A u Gliptoteci HAZU kažu da ih je Grad kontaktirao kad je kupnja još bila u planu.

– Pitali su možemo li nastaviti čuvati skulpturu ako je kupe i odgovorili smo potvrdno – kaže kustosica Tihana Boban. Gipsani model, dodaje, stoji u čuvaonici od 1949., kad je izvršen posljednji veliki prijevoz Meštrovićevih skulptura iz oštećenih atelijerskih prostora. Čuvaju ondje 135 njegovih umjetnina, a većina je u muzejskom spremištu. Trenutačno planiraju obnovu Gliptoteke, nakon čega će osmisliti i novi postav pa je moguće, ističe T. Boban, da će se i “Anđeo s kupole” ondje naći.

– No prvo moramo tražiti dopuštenje vlasnika, a to je još uvijek Meštrovićev unuk – zaključuje.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • geler203:

    Ali da je nekakva fontana išlo bi i sedam nula.

  • Kairos:

    Hitno otkazati i spomenik holokaustu. To je uvreda kako za Hrvatsku i sve Hrvate, tako i za sve židove.