Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko je kriv?

Grad im dao baraku, a sad moraju iseliti jer borave - ilegalno

topić (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/8
22.01.2013.
u 10:02

Dug za smještaj popeo se na 50.000 kuna. Grad je Topićima to oprostio, no sud ih je odlučio deložirati. Grad će im ponovno pomoći

Mirni prosvjed koji je jučer ispred gradske uprave pokrenula udruga “Živi zid”, protiv ovršitelja i deložacija, bio je posljednja mjera da se pomogne obitelji Topić, koja nakon gotovo 20 godina života u trošnoj baraci u Blatu 23. siječnja treba iz nje biti izbačena od strane Grada. Napuknuti stropovi, rupe u zidovima kroz koje prolazi vlaga, prozori kroz koje puše i kad su zatvoreni, nedostatak struje, grijanje na drva... trošna kolibica Topićevih nije se mijenjala otkako su 1992. ondje uselili.

– Nakon smrti supruga, odlukom Centra za socijalnu skrb te Općine Novi Zagreb dodijeljena nam je na korištenje kućica od 55 kvadrata. Tada smo iselili iz gradskog stana u kojem smo stanovali kao socijalno ugroženi i uselili u ovu kućicu, koja je manja – rekla je majka Branka, te dodala da su gradu morali plaćati 250 kuna mjesečno za stanarinu. Ipak, novca su imali jedva za preživljavanje, pa se dug za neplaćeni smještaj nagomilavao.

–Popeo se na 50.000 kuna, a kada sam od grada molio oprost duga, to su mi odobrili, no iznenađenje koje je ubrzo uslijedilo šokiralo me. Poštom smo dobili rješenje od suda da se moramo iseliti jer smo u kući – ilegalno, što nije točno. Nigdje u odluci o dodjeli stana ne piše rok do kojega smijemo biti u njemu – kazao je sin Josip Topić, koji je jedini ostao živjeti s majkom, dok su se sestre udale i odselile. Već šest mjeseci dvoje ukućana nema nikakva primanja, nakon što je Josip dobio otkaz, a kasnije je proglašen radno nesposobnim zbog shizofrenije. Majka je, pak, dobila otkaz prošle godine, tik pred mirovinu.

– Snalazimo se kako znamo. Jedemo u pučkoj kuhinji, susjedi nam puno pomažu, a kuća nam je zadnje sigurno utočište i nisam mogao pustiti da nas deložiraju – kaže Josip. Želje su im se jučer i ispunile.

– Bili smo na razgovoru u gradskoj upravi, u kojoj su nam objasnili da nisu pokrenuli ovršni postupak, kao niti protiv bilo koje obitelji koja koristi gradski prostor kao jedini dom, te da su poslali obavijest, koja nam još nije stigla poštom – kazao je Josip, te dodao da su obećali kako će im pomoći u legaliziranju statusa ako zahtjev predaju do 31. ožujka. Također, Topići će to moći učiniti uz minimalne troškove od 50 kuna.

>>\'Najvažnije mi je da nam djeca imaju krov nad glavom\'

Komentara 2

OL
olovka
12:45 22.01.2013.

Toaletni papir je zadnja stvar u siromastvu pametnjakovicu.

OB
-obrisani-
12:57 22.01.2013.

olovka, to je bio samo primjer, pametnjakoviću. Treba im, uz wc papir, i deterdžent za pranje rublja i milijun drugih stvari koje su potrošni materijal....pitam dakle na koji način preživljavaju ako su bez lipe u 6 mjeseci....probaj ti biti bez lipe 6 mjeseci pa ćeš vidjeti da je to NEMOGUĆE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije