Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADICIJA Poglavarstvo iskoristilo pravo prvokupa da zaštiti jednu od gradskih ikona

Grad dao 316.000 eura za spas frizerskog obrta Kincl

02.04.2009.
u 23:41

Kultni zagrebački frizerski salon Kincl u Praškoj 8 od preseljenja je spasila gradska uprava. Vlasnici prostora u koji na frizuru već 75 godina dolaze zagrebačke dame, odlučili su ga prodati.

Troje veličanstvenih
A kako se on nalazi u zoni Povijesne urbane cjeline, pravo prvokupa po zakonu ima Grad. Poglavarstvo je u četvrtak odlučilo konzumirati to pravo, premda takvo što gotovo nikada ne radi. Od vlasnika će kupiti 67 metara četvornih prostora koje koristi frizerski salon Kincl za 316.000 eura.

– Naravno da smo pristali na pravo prvokupa. Radi se o tradicijskom obrtu koji već stotinu godina služi Zagrepčane i naša je zadaća zaštititi ga – rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Obrt obitelji Kincl jedan je od samo tri obrta koji su dobili status zaštićenoga kulturnog dobra.

– Ministarstvo kulture je obrt Kinclovih zaštitilo na naš prijedlog kao nematerijalno kulturno dobro – rekla je pročelnica Zavoda za zaštitu kulture Doris Kažimir.

Vesna Kincl Murtić nije znala da će Grad kupiti prostor u kojemu ona radi.

– Ako je stvarno tako, presretna sam. A i počašćena – rekla nam je u četvrtak usred šišanja Vesna Kincl Murtić.

Uz frizeraj Kincl, zaštićeni su obrti kišobranara Cerovečki te klobučara Cahun.

– Drago mi je što je Grad zaštitio obrt Kincl. Hvala Bogu! Pa taj je frizeraj istinski zagrebački brand – rekao je Zlatko Cahun. Kaže da je i on u sličnoj situaciji, jer nikako ne može otkupiti prostor svoje radnje zbog neriješenih imovinsko-pravnih poslova.

– Kod nas ima više vlasnika. Nekima je vlasništvo priznato, nekima nije. Nadam se da će i u našem slučaju Grad biti od pomoći, kao mi uvijek dosad – rekao je Cahun.

Kišobranom kontra bure
Sin vlasnika kišobranara Krešimira Cerovečkog, Tomislav, kazao je da su se oni od 1912. godine, od kada postoje, više puta selili. Trenutačno su u prostoru Obrtničke komore u Ilici 49. Jedini su obrt u Hrvatskoj koji proizvodi i popravlja kišobrane i dobro im, kaže, ide. Najčešći su im kupci Dalmatinci, jer buru mogu izdržati samo njihovi kišobrani.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije