Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Grad "alocirao" dio vrednije zemlje privatnom vlasniku

Na sjeverozapadnom uglu Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca parcela je od gotovo 15 tisuća kvadrata, kojih je 60 posto u posjedu Grada
07. veljače 2011. u 22:05 2 komentara 21 prikaza
'ljutic_pxl_gra'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

Društvo arhitekata Zagreb zatražilo je od Grada Zagreba i Gradske skupštine poništenje zaključka, kojim je Grad još 2008. godine "utvrdio obuhvat koji se izuzima iz gradskog projekta na sjeverozapadnom uglu što ga zatvaraju ulice Avenija Dubrovnik i Avenija Većeslava Holjevca". U DAZ-u smatraju kako su gradske službe tim zaključkom "nanijele štetu Gradu jer su značajniji i vredniji dio zemljišta u potpunosti prepustile privatnom suposjedniku istodobno značajno umanjujući mogućnost gradnje, odnosno kvalitetu i vrijednost gradskog dijela zemljišta".

Promjena GUP-a

Naime, na spomenutoj lokaciji, inače preko puta Muzeja suvremene umjetnosti, Grad Zagreb u posjedu je 60 posto od gotovo 15 tisuća četvornih metara, a ostatak je u privatnom vlasništvu. Na toj čestici planirana je gradnja Poslovnog centra Sopot, koji je ranije spomenutim zaključkom iz 2008. izuzet iz obuhvata gradskog projekta. Izuzimanje sjeverozapadnog dijela, objašnjavaju u DAZ-u, koji se nalazi neposredno uz navedene gradske avenije, stručno je neopravdano i neutemeljeno. Štoviše, arhitekti dodaju i kako je to područje u GUP-u Grada označeno kao "područje gradskog projekta s obvezom provođenja javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja". Ovom promjenom, smatraju arhitekti, ukida se gradski projekt u cijelosti i suštinski mijenja generalni urbanistički plan bez zakonski propisane procedure. A gradski projekt "seli" se na neprimjeren, nazovimo tako, ostatak zemljišta.

– Grad ima to pravo predložiti i promijeniti i odlučivati svojom imovinom, vjeruje u najboljem interesu. Tražili smo poništenje zaključka i od odbora Gradske skupštine, sugerirajući da smo naišli na nešto što bi, u najmanju ruku, trebalo provjeriti ili razjašnjenje pa da dođe eventualno do neke promjene. Pokušavamo nešto spriječiti, što u konačnici može postati eventualni problem. Dalje od toga ne možemo ići – objasnio je predsjednik DAZ-a, arhitekt Damir Ljutić.

Natječaj je završen

Dok skupštinski Odbor za predstavke i pritužbe razmatra ovaj zahtjev arhitekata, oni sami su odlučili zaštititi i struku i prostor inicijativom za promjenom nadležnog pravilnika kojim bi se detaljnije uredile mogućnosti organizacije natječaja.

Dotad, ovaj natječaj već je i završen te u tvrtki Stimar,, koja ga je organizirala, do sredine ovog mjeseca, kako doznajemo, očekuju prijavljene radove nakon čega slijedi odabir najboljeg. Privatni suposjednik, inače tvrtka nekretninama, jučer nije komentirao ovu situaciju kao što je bez odgovora ostao i spomenuti ured te gradska uprava.

 

Izuzimanje iz obuhvata gradskog projekta

Izuzimanje iz obuhvata gradskog projekta

Crvenom bojom na grafičkom prikazu označeno je područje koje je zaključkom Grada iz 2008. godine izuzeto iz obuhvata gradskog projekta. Riječ je, dakle, o dijelu parcele, koje je Grad Zagreb u posjedu 60 posto, uz glavne prometnice. Ono što je nakon zaključka preostalo za realizaciju gradskog projekta jest područje na grafičkom prikazu označeno plavom bojom. Prema stavu zagrebačkih arhitekata radi se o manje vrijednom i atraktivnom zemljištu u odnosu na ostatak čestice, na uglu Avenije Dubrovnik i Avenije V. Holjevca.

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • Avatar el.danchi
    el.danchi:

    Sjeverozapadni ugao NASELJA Sopot a ne križanja. Parcela je na JUGOISTOČNOM uglu raskrižja... Autore, ispravi nepravilnost.

  • metla:

    Državnom odvjetništvu podnesena rekordna, 251. kaznena prijava protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a zbog zloupotrebe svog položaja i drugih kažnjivih kriminalnih djela. Kada je Bandić u pitanju, ništa se ne rješava. Kaznene prijave Državnom odvjetništvu, gdje su urudžbirali i predali ... prikaži još!i kaznenu prijavu protiv Milana Bandića zbog, kako su naglasili, organiziranog kriminala koji vlada zagrebačkim ulicama, a naročito posljednje afere s Tigrom, tvrtkom koja je gradila ZET-ovu limenu kućicu na Črnomercu te obnavljala paviljon u Parku Vladimira Nazora i opet ništa. Ovako se stvara dojam da u DORH-u ima ljudi koji ne žele dirati Bandića jer ovaj iste drži u šaci ko zna zbog čega - ti mene , ja tebe. I zato se gospodo Bandića ne dira. Tolike prijave i da baš nijedna nije utemeljena dokazima.