Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubav i brak

Goričani se rastaju u 30. godini, 
i to nakon četiri godine braka

prevara
Photos.com
30.12.2010.
u 12:47

Lani je u gradu zakonski okončano 55 brakova. Više rastava bilo je u Sisku, Koprivnici, Varaždinu, Dubrovniku

Ljubavna, bračna idila u Velikoj Gorici uglavnom završava nakon četiri godine od izrečenog vječnog “uzimam” - a onda pravi krah. Rastava braka i svatko svojim putem.

Tako barem pokazuju istraživanja Državnog zavoda za statistiku. Kažu, Velikogoričani se najviše rastaju u svojim tridesetima. Lani je dvadeset muškaraca i 27 žena izašlo iz bračne zajednice, a jedan se Velikogoričanin prošle godine rastao od svoje starije družice prije navršene 19. godine.

Više rastava u Dubrovniku, Sisku..

Kako kažu istraživanja, lani je zakonski okončano 55 brakova - četiri su prekinuta prije prve godišnjice, 11 ih je trajalo manje od četiri godine, a čak 20 brakova raspalo se nakon 20 i više godina zajedničkog života. Ipak, nisu Velikogoričani tako loši; više rastava bilo je u Sisku, Varaždinu, Koprivnici, Bjelovaru, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Dubrovniku i Puli.

Od 55 rastavljenih njih 33 bilo je bez djece, dok je skrbništvo nad djecom u samo jednom slučaju dobio muškarac. Usporedbe radi, u čitavoj zemlji lani se raspalo 5076 brakova od ukupno 22.382, koliko ih je sklopljeno. Broj je sklopljenih brakova 4,4 posto manji nego godinu ranije, a u 91 posto novosklopljenih brakova radilo se o prvom vjenčanju.

Rodila se 722 Velikogoričana

Tijekom prošle godine u bračnu zajednicu stupilo je 359 Velikogoričana, rodila su se 722 mališana, a 590 sugrađana je preminulo.

Hrvati sve kasnije, a i sve manje, ulaze u brak, što potvrđuju i izvješća prikupljena u posljednjih 30 godina. Naime, žene su 1989. godine u brak ulazile s navršene 23 godine, dok je muškarcima bilo 27 godina. Lani je prosječna dob mladenki bila 27 godina, dok je mladoženjama bilo 30 godina.

Ključne riječi

Komentara 5

FI
fila
18:51 03.01.2011.

Gorićani kaj je to ....ma normalno oženili ste krive žene

SN
snovak45
14:02 30.12.2010.

\"Od 55 rastavljenih njih 33 bilo je bez djece, dok je skrbništvo nad djecom u samo jednom slučaju dobio muškarac.\" Ovo je očit dokaz diskriminacije djece i očeva. Rodne diskriminacije, diskriminacije po spolu. Od 22 rastave otac je dobio skrbništvoo u JEDNOM slučaju. Sramno.

Avatar nekakav
nekakav
14:41 30.12.2010.

20 muškara i 27 žena... ne mogu dokučiti kaj je s tih 7 žena viška u odnosu na muškarce.. s kime su one bile u braku?! ili s čime.. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije