Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drama u zagrebu

Vatrogasci: Nisu nas na vrijeme pozvali! Građane se upozorava da ne izlaze iz domova

Požar CIOS
Foto: Čitatelj
1/48
14.04.2014.
u 21:53

Vatra je buknula u otvorenom skladištu CE-ZA-R-a Centra za reciklažu, člana C.I.O.S. grupe. Vatrogasci kažu da je požar pod kontrolom. Uzrok požara i dalje je nepoznat.

Požar koji je u ponedjeljak u 13.30 sati buknuo na objektu C.I.O.S.-a, tvrtke za preradu i sakupljanje industrijskih otpadaka u zagrebačkom Jankomiru na adresi Josipa Lončara, do noćnih sati stavljen je pod kontrolu. U gašenju je ozlijeđen jedan vatrogasac. Kako doznajemo, opečen je ispod oka.

– Situacija je apsolutno pod kontrolom, mjesto nesreće izgleda puno bolje nego kada smo mi stigli. Očekujemo da će požar do jutra biti potpuno ugašen – potvrdio je večeras Pavle Kalinić pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba.

Vatrenu buktinju obuzdavalo je najmanje 20 vatrogasnih kola sa 60 vatrogasaca JVP-a Zagreb, a od 16.20 sati pa sve do mraka pomagao im je i helikopter Mi-171 Sh koji je MORH uputio na teren na zahtjev Ured za upravljanje u hitnim situacijama. On je od DUZS-a zatražio angažiranje Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH za pomoć pri gašenju požara iz zraka. Vatrogasnim ekipama na terenu pomažu i tri cisterne iz podružnice Vodovod i odvodnja te šest cisterni iz podružnice Čistoća.

Foto: Snimio čitatelj

Foto: Snimio čitatelj

Iz tvrtke C.I.O.S. za Večernji list potvrdili su da je požar izbio u pogonu CE-ZA-R-a, Centra za reciklažu, članice C.I.O.S. grupe, no što je dovelo do pojave i širenja vatre, još nije poznato.

Gore i opasne komponente

Vatra je većinom zahvatila prešane limene i plastične dijelove automobila, ali i opasne komponente iz vozila poput antifriza, motornih ulja, goriva i akumulatora koji se izdvajaju iz motornih vozila prije postupka prešanja.

– Gori smeće, gume i različit otpad, vatra je pod kontrolom, ali je za gašenje vatre takvih razmjera potrebna jako velika količina vode, pa je zato na terenu mnogo vatrogasaca – rekao nam je, sav zadihan, jedan od vatrogasaca kada je u prvoj ekipi stigao na požarište. Dok je policija blokirala prilaz poligonu, stanovnici u susjedstvu kazali su da nikad nisu vidjeli veću vatru i osjetili tako neugodan miris zapaljenih guma. Veliki problem predstavljao je i jak jugozapadni vjetar koji je raspirivao vatru, a nešto prije 16 sati počelo je gorjeti i najveće brdo smeća.

Preporučeno zatvaranje prozora

Ministarstvo zdravlja i ostale institucije uputile su mjeru predostrožnosti građanima koji osjete dim. Preporučili su im zatvaranje prozora i vrata, ostanak u unutarnjem prostoru te ih upozorili da se ne kreću u blizini požarišta jer su tamo koncentracije plinova najveće. Dodali su da je ''vrlo važno da se svi koji osjete simptome otežanog disanja ili bilo kakve respiratorne smetnje, a bili su izloženi djelovanju oblaka, podvrgnu liječničkom pregledu jer se ružom vjetrova zapadnim i sjeverozapadnim dijelom grada šire dimni plinovi koji sadrže po zdravlje štetne onečišćivače''.

Zavod za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar“ proveo je pak uzorkovanje zraka i u sklopu Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju obavit će se detaljnije analize. Ustanovljeno je da na mjernim stanicama za mjerenje kakvoće zraka udio plinova ne upućuje na porast, odnosno udio je dušičnog oksida, ugljičnog monoksida, sumpornog dioksida, ozona i lebdećih čestica unutar dopuštenog raspona.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Službenici Zavoda za javno zdravstvo uzorkovali su i izgoreni materijal i uzorak zraka s požarišta, čije će se vrijednosti znati sutra ujutro.

Požarište obišao i gradonačelnik Bandić

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Mladen Malčić kazao je za RTL Danas da su prvi put u povijesti javne vatrogasne postrojbe pozvane zračne snage jer se osjećala nemoć kada se požar proširio sa 30 puta 30 na 30 puta 60 metara. – Južni vjetar je non-stop nosio prema sjeveru i bili smo nemoćni – kazao je Malčić. Dodao je da je požar bio primijećen i gašen prije njihova dolaska, ali da vatrogasci nisu bili na vrijeme pozvani.

Gradonačelnik Milan Bandić obišao je područje koje je zahvatio požar. Proveo je sat i pol vremena na požarištu, a kada je oko 18.40 sati u žurbi izišao, kratko se obratio novinarima.

– Hvala Bogu, nije nikome ništa i nema opasnosti za zdravlje – kazao je. Na novinski upit u vezi s objašnjenjem vatrogasaca da je požar prekasno prijavljen, rekao je:

– Pustimo sad neodgovornost, na vatrogascima je da rade svoj posao, a ne da se slikaju po televiziji. Požar će se lokalizirati, a najvažnije je da nema ozlijeđenih.

Ako ste snimili fotografije ili videozapise požara u Jankomiru, pošaljite nam ih na javi@vecernji.net!

>>Dvije osobe ozlijeđene u požaru u napuštenom skladištu

Komentara 49

NO
Nolte
14:53 14.04.2014.

Potencijalno dobar nacin za rijesit se otpada i maltretiranja s recikliranjem i jos pokupit novce od osiguranja.

TR
trandri
15:24 14.04.2014.

Nedavno je Njemačka Scholz grupa, većinski vlasnik zagrebačkog C.I.O.S.-a, postigla dogovor o globalnoj ekspanziji s japanskim investitorom Toyota Tsusho Corporation (TTC), koji će preuzeti 39,9 postotni vlasnički udio nad Scholzom. Nadam se da ovaj požar neće ugroziti tisuću radnih mjesta u Cios-u

TA
tamanitelj
16:48 14.04.2014.

Sve je to slučajno udario grom ,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije