Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati projekta

Gluhe i gluhoslijepe osobe dobivaju zakonsko pravo korištenja znakovnog jezika

Savez Dodir
Foto: Željko Hladika/Pixsell
Autor
Sandra Golemac
28.05.2014.
u 16:36

Na konferenciji Saveza Dodir danas je u hotelu Westin najavljeno kako je Nacrt prijedloga o hrvatskom znakovnom jeziku u saborskoj proceduri

"Dohvatimo neovisnost - inovativna mreža usluga za prevođenje gluhosliiepim osobama" naziv je trogodišnjeg projekta kojeg je Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir danas predstavio u hotelu Westin.

Od lipnja 2011. godine do danas na projekt je ukupno utrošeno više od tri milijuna kuna, a glavni je cilj bio razviti kvalitetne usluge za život gluhih i gluhoslijepih osoba, te spriječiti institucionalizaciju. Jedan je od važnijih planova, istaknuli su, povećati broj prevoditelja i tumača znakovnog jezika koji najviše pomažu gluhoslijepim osobama da ostvare kontakt sa svijetom.

- Prijavili smo se za 30 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda kako bismo proširili mrežu usluga i da život gluhim i gluhoslijepim osobama bude što kvalitetniji - kazala je Zvjezdana Bogdanović iz Ministarstva socijalne politike i mladih, dok je ministrica Milanka Opačić istaknula kako je Nacrt prijedloga Zakona o hrvatskom znakovnom jeziku trenutačno u saborskoj proceduri, što znači da će gluhe i gluhoslijepe osobe u Hrvatskoj prvi puta u povijesti dobiti zakonsko pravo korištenja znakovnog jezika u svim područjima života, od odgoja i obrazovanja, zaštite zdravlja, kulturnih događanja i slično.

>>Gluhe osobe vode administraciju, dizajn i financije poliklinike

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije