Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teška sudbina

Gladna za blagdane: Život sa 260 kuna mjesečne mirovine

Dvornić (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
28.12.2010.
u 12:00

Nesretna žena imala je svoj dućan koji je zbog bolesti morala zatvoriti, a danas joj na mirovinu sjedaju dugovi

Iako joj niti cijela mirovina ne bi bila dovoljna za sve što joj trenutačno treba, Daniela Dvornić na ruke mjesečno dobiva tek djelić te mirovine. Suvišno je istaknuti da joj 260 kuna koje dobije na kraju svakog mjeseca nije dovoljno za život, čak i kad ne bi imala posebnih troškova. No, Danieli je prije pet godina dijagnosticiran rak pluća koji se proširio na leđnu moždinu, kukove... Jedino što je spašava su injekcije Iscador koje nisu na listi lijekova HZZO-a i stoje je 2880 kn mjesečno. A tu je i beta glukan koji bi trebala uzimati, ali ne uzima jer je stoji 800 kn za mjesec i pol.

Stalno kruh i mast

– Radila sam trideset godina, a i sad bih radila samo da mogu. Ali sve me boli, ne mogu niti stan počistiti. Sin je zbog moje bolesti odustao od fakulteta i sad radi na građevini. Ne mogu to prežaliti – kazuje kroz suze Daniela, kojoj je 58 godina, iako zbog svega što se svalilo na njezina pleća izgleda poprilično starije.

Prije godinu i pol od Grada je dobila stan, ali redovito plaćati režije nema od čega. Nema često čak niti za hranu, a uza sve probleme i bolest već je izgubila i tek, pa sada ima samo 45 kilograma.

– Dala mi je doktorica Ensure (dodatak prehrani, op.a.) da se baš ne srušim. Nemam se od čega zdravo hraniti, ne mogu stalno jesti niti kruh i mast – tiho govori krhka žena, koja od svojih bližnjih više ne traži pomoć. Iako živi u Zagrebu, brat je tek povremeno nazove, a novac od njega Daniela više ne posuđuje, jer ga nema odakle vratiti kad brat zatraži. Njen suprug, pak, vratio se prije 20-ak godina u Jordan, odakle je podrijetlom, i više se nije javljao.

– Sasvim sam si drukčije zamišljala život, a sasvim deseto je ispalo. Nema ništa bez zdravlja, zdravlje je najvažnije – teška srca kazuje Daniela, koja se za pomoć obraćala mnogima, a mnogi su joj i pomogli. No, nije joj lako tražiti stalno pomoć od drugih.

Upravo zbog zdravlja Danielin je život krenuo nizbrdo.

Pomoć dobrih ljudi

– Imala sam svoj dućan u Domu za umirovljenike i tamo radila. Kad sam se razboljela, morala sam ga zatvoriti. Tada su mi ostali dugovi zbog kojih sada na svakoj mirovini imam 1600 kuna ovrhe. I tako još godinu dana – kazuje nesretna žena jedva suzdržavajući suze. Preostaje joj trenutačno jedino, kaže, osloniti se na dobre ljude koji bi joj mogli pomoći. Zbog toga objavljujemo njezin broj žiro-računa u Zagrebačkoj banci: 3216674356.

Komentara 199

UK
Ugo Kajvez
13:23 28.12.2010.

Ovakvih slučajeva će biti sve više u RH .... država tone ...... jedino što se može reč je ...... jadni ljudi ........ ali mora debelo boljeti prije nego što se shvati da treba neke stvari bitno mijenjati .......... tj, prvo napustiti ovaj političko-socijalni model ......... međutim to neće opustiti niti političari niti tajkuni a kamoli EU koja nam sve to nametnula .....

OB
-obrisani-
14:13 28.12.2010.

luena1 Oprosti na pitanju, da li je to mjesecna zarada ili dvotjedna?!

Avatar Gentoo
Gentoo
15:05 28.12.2010.

Kad vec dajes linkove evo ti najljepsi: http://www.youtube.com/watch?v=EMm0_Hr68Fc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije