Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Generacija koja je započela norijadu

maturanti
Marko Prpić/Pixsell
07.06.2010.
u 14:32

Generacija koja je maturu položila još 1960. godine u subotu se vratila u školske klupe kako bi proslavili "zlatni pir".

Nekadašnji učenici Srednje tehničke škole, generacija koja je maturu položila još 1960. godine, u subotu su se vratili u školske klupe kako bi proslavili "zlatni pir" polaganja ispita zrelosti.

Njih četrdeset s profesoricom zemljopisa Katicom Helebrant prisjetilo se pisanja zadaćnica, prepisivanja iz šalabahtera, a pala je i pokoja šala na račun profesora. Oni su posebni, kažu, i po tome što su zadnja generacija koja je maturu polagala prije velike reforme školstva, a prva su zagrebačka škola koja je zadnji dan nastave provela šetajući gradom, ali, kažu, bez balona s brašnom.

– Plesali smo i pjevali, a na čelu kolone nosili veliki periodni sustav elemenata kako bi se građani ponosili nama, a ne kako bi bježali od nas – rekao je Marijan Andrašec.

I Ana Šoštarić Piperac, njegova kolegica iz klupe, sada vesela umirovljenica, rado se sjeća zajedničkih školskih dana.

– Kemičarke su imale najviše dečki, i to električara. Kemija plus struja bio je najsnažniji spoj – našalila se Ana. Profesorica Katica Helebrant o generaciji 1960. misli samo najbolje.

– Tehnička škola bila je moje prvo radno mjesto s kojega sam otišla i u mirovinu. Djeca su prolazila kroz razrede, polagale su se mature, ali ovakva generacija nikada se nije ponovila – ponosna je ova umirovljena profesorica.

Nekada je sve bilo drukčije nego danas, sjećaju se.

– Bili smo skromni i marljivi. Pomagali smo jedni dugima u svemu, pa se evo i danas rado družimo – dodao je Andrašec.

"Zlatni pir" proslavili su i strojari iste škole. I njih 40-ak javilo se iz školskih klupa na prozivku ravnatelja.

– Prilika je to da se prisjetimo školskih dana i da se družimo s prijateljima iz mladosti. Podnosimo jedni drugima “raport” o svojih pedeset godina samostalnog putovanja u životu – rekao je Damir Hebel te dodao da će i dalje ustrajati na organizaciji proslava.

Komentara 1

VI
Vito
08:52 08.06.2010.

Nekad je zagrebačka škola bila priznata u svijetu. Kad je netko diplomirao i otišao raditi van, nije bilo potrebno polaganje razlikovnih ispita, jer se znalo da se kod nas uči i poštuje znanje. Onda su došli divlji i istjerali pitomeme pa sad kad odlaziš raditi van, prvo moraš iči u njihovu školu i polagati ispit pa tek onda, ako si bio pošten i nisi kupio diplomu, možeš raditi na poslovima koje su \"diplomirao\" na ovim prostorima. Sad bi netko tko ima svijesti i savjsti lako mogao pronači tu granicu koja obilježava potpuno srozavanje šklostva na ovim prostorima. I gubljenja međunarodnog ugleda zbog političkih budala na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije