Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Gdje se skloniti od potresa saznat ćemo i s letaka u tramvaju i busu

U tri godine Ured za upravljanje u hitnim situacijama izdao već treći letak o ponašanju pri potresu, dopunjen sad podacima o sadržaju kompleta za preživljavanje i pozivom za angažmanom u civilnoj zaštiti
06. ožujka 2016. u 09:00 37 komentara 2843 prikaza
11.11.2013., Zagreb - Uslijed jakog olujnog vjetra urusio se dio stare zgrade Paromlina. Zbog opasnosti od nastavka urusavanja policija osigurava parkirni prostor, a djelatnici Zagrebparinga uklanjaju vozila. Pavle Kalinic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tri tisuće mrtvih i 15.000 ozlijeđenih. Pogodi li Zagreb potres jačine 6,3 stupnja po Mercalliju, upravo to je scenarij koji postaje stvarnost, objasnio je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

Potres je najveći rizik za Zagreb, rekao je, pa predstavio već treći letak o toj elementarnoj nepogodi u tri godine, sada s informacijama o tome što treba sadržavati komplet za preživljavanje te javnim pozivom Zagrepčanima za uključivanje u civilnu zaštitu.

Stiže ih 370.000

– Uz Holdingove uplatnice 370.000 letaka do kraja tjedna doći će ljudima na kućne adrese, a uskoro ćemo i u tramvajima te autobusima postaviti plakate na kojima će biti istaknuti evakuacijski koridori i lokacije sa šatorskim naseljima u slučaju evakuacije te, naravno, načini ponašanja u slučaju potresa – rekao je Kalinić te dodao kako je takav plakat već postavljen u svim zagrebačkim javnim ustanovama.

Dogovorena je i pomoć "izvana", sameričkim veleposlanstvom ugovoreno je i dostavljanje satelitskih snimki Zagreba nakon mogućeg potresa

Škole, vrtići, ambulante i domovi umirovljenika tako su samo neka od mjesta, istaknuli su iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, na kojima stoje karte evakuacije dimenzija 1x1,4 metra. Mislilo se, kažu, na sve, pa su sklopili i sporazum s 50 građevinskih tvrtki koje će, u slučaju da grad razori potres, čistiti prometnice kako bi njima što lakše mogle proći hitne službe, odnosno policija, hitna pomoć, vatrogasci, služba spašavanja, ali i postrojba civilne zaštite, u koju je Pavle Kalinić pozvao svoje sugrađane u što većem broju.

Stajali 40 tisuća kuna

– Prijavilo se već nekoliko stotina ljudi, ali to nije dovoljno budući da će zapovjedništva nalaze u svakoj od 17 gradskih četvrti – objasnio je Kalinić, koji je ugovorio i dostavljanje satelitskih snimki grada nakon potresa, i to s američkom ambasadom. Pri jačem udaru tako ćemo, rekao je, imati pomoć i “izvana”.

Ono što bi se još u gradu svakako trebalo napraviti kao mjera opreza jest statička provjera i ojačavanje zgrada građenih prije 1964. godine. Kako je rekao pročelnik Kalinić, upravo te građevine prve su na udaru dođe li do potresa. Nove letke, na koje je potrošeno četrdesetak tisuća kuna, zamolio je, svakako treba proučiti, nikako baciti.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • R00kie:

  ovaj ured je osnovan da bi se kalinic imao gdje uhljebit, strasno

 • Avatar links
  links:

  dajte više razvlastite ovog Banditićevog klauna sa 15000 kuna!!! taj čeka izvanredne situacije već 15 godina sa astronomskom plaćom i privilegijama!!! imamo policiju, vojsku, vatrogasce,crveni križ, kome treba ovaj glavonja?

 • dubravko.crnjak:

  Nego, tko plaća štampanje tih letaka? Kalinić iz svog džepa? Aha....sanjajte..