Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb

Garsonijera nema toliko koliko ih studenata želi povoljno kupiti

Najveći je problem što najmodavci ne žele iznajmiti stanove na nekoliko mjeseci. Sigurniji im je najam na godinu dana...
25. kolovoza 2015. u 11:56 3 komentara 4782 prikaza
18.05.2015., Zagreb - Gradnja stanova u Zaprudju iz programa POS-a. Na lokaciji u POS Zaprudje gradi se 517 stanova, cijena kvadrata je 1035 eura. Stanovi bi trebali biti useljeni na jesen 2015. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Obnova studentskih domova, zbog čega će oko četiri tisuće studenata do početka iduće godine privremeno biti bez domskog smještaja, potaknula je dio roditelja da djeci kupe stanove.

Budžet 35 do 40 tisuća eura

Prema riječima agenata za nekretnine, oni koji su u mogućnosti ušteđevine ulažu u kupnju, najčešće garsonijera jer su svjesni da im stan, nakon što im dijete završi studij, kroz najam može donijeti i povrat novca. No budžeti za kupnju stana uglavnom su između 35 i 40 tisuća eura.

– Tako ograničen budžet je problem jer u ponudi nema nekretnina u tom cjenovnom rangu. Interes je lagano počeo početkom kolovoza, sve je veći i veći te očekujemo da će eskalirati u rujnu. Ljudi su još na godišnjim odmorima, no idući mjesec nastat će problem – procjenjuje Boro Vujović, vlasnik agencije za promet nekretninama Opereta.

Problem vidi u tome što neće biti dovoljno nekretnina za najam s obzirom na to da će privremeno bez smještaja biti četiri tisuće studenata.

Procjene Studentskog centra i udruženja studenata govore pak da će najam tražiti između tisuću i dvije studenata jer će dio njih iz okolice Zagreba na fakultet putovati, a dio će se smjestiti kod rodbine i po učeničkim domovima.

– S obzirom na to koliko će studenata biti bez smještaja, nema toliko stanova u ponudi za najam. Uglavnom studenti za najam traže nekretnine od 200 do 250 eura. Najmodavci su zasad nešto malo digli cijene, no vidjet ćemo kako će se to razvijati. Najveći je problem što najmodavci ne žele iznajmiti stanove na nekoliko mjeseci. Sigurniji im je najam na godinu dana, makar po nižoj cijeni – iskustvo je Vujovića.

Oglašeni i više puta

Prema podacima oglasnika Njuškalo, trenutačno je u cijelom Zagrebu oglašeno oko dvije tisuće stanova do 80 metara četvornih, do najviše cijene od 450 eura. Treba uzeti u obzir da su neki stanovi oglašeni više puta te da nisu svi u tramvajskoj zoni, što je studentima poželjnije. Jednako tako, do iznosa od 40 tisuća eura u Zagrebu se prodaje četiristotinjak stanova, od kojih su neki također više puta oglašeni, a neki se istodobno nude za najam.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • bajaiva1:

  Pa ti studenti i "zasluzuju" smjestaj u studentskom domu. A oni koji nemaju za kupiti garsonjeru ionako nisu dobili smjestaj u domu.

 • manga48:

  Imam jednosobni stan od 35 m2 na Ravnicama useljiv iza 1.10.

 • Avatar Melankolija
  Melankolija:

  Kako to, trebali dobiti smjestaj u domu, a roditelji im kupuju stanove po 40 tisuca eura?