Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulična umjetnost

FOTO Ovo su najljepši murali koji slave Zagreb i Hrvatsku: Jesu li u opasnosti od prebrisivanja?

Zagreb: Trafostanica na Laništu s koje su uklonjeni murali
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/20
31.10.2021.
u 16:35

Domoljubnih murala u Zagrebu je mnogo. Jedni su posvećeni ljubavi prema domovini. Drugi, pak, veličaju ljepotu i posebnost Zagreba kao grada, dok se treći rado prisjećaju ličnosti bez kojih on ne bi bio ono što jest.

Trebalo je maknuti samo mural Slobodanu Praljku, poručili su kasnije gradski čelnici, no ranije ovog tjedna s trafostanice na Laništu maknuti su i oni posvećeni vukovarskim žrtvama. No, nije trebalo dugo čekati prije nego je domoljubni grafit s motivom vukovarskog tornja ponovno oslikan.

A takvih domoljubnih murala u Zagrebu je mnogo, od onih posvećenih Vukovaru do onih koji slave pojedine vojne brigade koje su sudjelovale u Domovinskom ratu. Drugi, pak, veličaju ljepotu i posebnost Zagreba kao grada, dok se treći rado prisjećaju ličnosti bez kojih on ne bi bio ono što jest. Hoće li i oni jednog dana također nestati sa zidova, fasada zgrada, gradskih trafostanica? A ovo su neke od lokacija. 

Čulinečka cesta, Donja Dubrava

17.11.2020., Culinecka, Zagreb - Paljenje svijeca u podvoznjaku Culinecka, kod grafita Vukovar i povjesne fotografije Blage Zadre nacrtane na zidu.Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL, ilustracija

Mural posvećen Vukovaru, domovinskom ratu i general-bojnika Blage Zadre izazvao je polemike, jer je zamijenio onaj Malog princa, koji je godinama krasio Donju Dubravu. No, iako su rekli da će im Mali princ nedostajati, mnogi su stanovnici izrazili zadovoljstvo što im Zadro "čuva" njihov pothodnik 

Savski gaj, Novi Zagreb-zapad

24.01.2021., Zagreb - Grafiti posveceni Dinamu na osnovnoj skoli Savski gaj. Zvonimir Boban udara milicajca na maksimiru u nikad odigranoj utakmici Dinamo Crvena zvezda 13.05.1990. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Kultni grafit koji je posvećen Zvonimiru Bobanu i legendarnoj utakmici Dinamo-Crvena Zvezda iz 1990. također je bila tema polemika proteklih dana. Nalazi se nedaleko upravo prebrisane trafostanice, a mail Katarine Jovanović, predsjednice Mjesnog odbora Remetinec u kojem naglašava nasilni sadržaj murala. 

Stenjevec

11.11.2019., Zagreb - Grafit posvecen Vukovaru u naselju Stenjevec. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

Borovje

11.10.2019., Zagreb - Grafit posvecen Vukovaru i Dinamu u Ulici Dane Duica na Borovju. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Trešnjevka

13.11.2019., Zagreb - Grafit posvecen Vukovaru u Ulici Grada Vukovara na Trresnjevci. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

Mjesni odbor 30. svibnja 1990, Donja Dubrava

Foto: zvonimir ferina

Jarun

03.09.2020., Zagreb - Grafit na trafostanici u naselju Jarunu posvecena potresu 22.03.2020. koji je pogodio Zagreb uz stih Baruna Lomis ga, a on se neda uredili su navijaci BBB Jarun. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Neki od murala nastali su nakon potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku prošle godine. Jedan od njih je ovaj na Jarunu, kojim se diže duh stanovnika grada koji se ne predaje unatoč svim nedaćama. 

Trešnjevka

11.11.2019., Zagreb - Grafit posvecen Vukovaru u Ulici Grada Vukovara na Trresnjevci. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ulica grada Chicaga, Borovje

16.10.2019., Zagreb, Borovje - Grafit posvecen Dinamu u Ulici grada Chicaga. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Šestine

14.03.2021., Zagreb - Mural Prema fotografiji fotoreportera Novog Lista Davora Kovacevica kako vatrogasci iznose unesrecenu osobu nakon snaznog potresa koji je zadesio Zagreb i okolicu 22.03.2020 godine posvecen je mural u DVD Sestine. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Mural posvećen zagrebačkim vatrogascima koji su pomagali nakon zagrebačkog potresa nastao je prema fotografiji Davora Kovačevića. 

Trg Ivana Kukuljevića, Špansko 

07.10.2020., Zagreb - Mural posvecen gradu Zagrebu i potresu koji se dogodio 22.03.2020. i Bad Blue Boysima koji su pomogli preseliti Palcice iz Petrove te pokazali i svoju lijepu stranu. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Mural je posvećen hrabrim medicinarima koji su nakon zagrebačkog potresa novorođenčad i njihove majke spašavali iz bolnice u Petrovoj. 

Avenija Dubrava, Gornja Dubrava

15.04.2021., Zagreb - Mural posvecen Zlatku Cici Kranjcaru na Aveniji Dubrava. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Legendarni nogometaš i trener za neke je bio pojam pravog "Purgera", a njegovu smrt osjetili su svi Zagrepčani. Mural je nastao nedugo nakon njegove smrti u ožujku ove godine. 

Donja Dubrava

Foto: zvonimir ferina

Mural je posvećen svim junacima koji su se borili nakon zagrebačkog potresa, kao i za vrijeme pandemije koronavirusa: medicinskim sestrama, vatrogascima, policajcima, pa i prodavačicama u trgovinama. 

Križanje Bužanove i Kušlanove ulice kod III. gimnazije, Peščenica

19.04.2021., Zagreb - Na ulazu u Teniski klub Klincek u Kuslanovoj ulici osvanuo je mural koji prikazuje petero brace Vragec, iz televizijske serije Smogovci, cija se radnja odvijala na toj i okolnim lokacijama, na kojima je i snimana. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Legendarni Smogovci dobili su svoj mural u kvartu u kojem su i odrasli. 

Komentara 17

DU
Deleted user
17:43 31.10.2021.

Nova riječ u hrvatskom rječniku. Prebrisivanje...

BI
Binga01
18:10 31.10.2021.

@Svračak znači ličnosti imaju lične karte, a ne osobne iskaznice?

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
18:09 31.10.2021.

Ne samo murali , ne samo Zagreb već je čitava Hrvatska u opasnosti . Vrijeme će pokazati kaj nam je donio ovaj “novi val” .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije