Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predizborna finta?

FOTO Na Cmroku će se graditi dječji skijaški centar

cmrok (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/8
23.01.2013.
u 22:00

Projekt predviđa staze i za snowboardere i trkače, a i GSS bi na Cmroku mogao održavati vježbe

Unatoč tome što Snježna kraljica svake godine privuče brojne gledatelje i svjetsku skijašku elitu, Sljeme još nije zaživjelo kao pravi skijaški centar jer, nakon što uzbuđenja svjetskog kupa završe, zagrebačko brdo uglavnom je prazno.

Edukativni sadržaji

Zato se još 2006. rodila ideja da se Cmrok, najstarije gradsko skijalište na kojem je Franjo Bučar 1894. održao prvi tečaj skijanja, postane malo dječje skijalište. Hrvatski zbor učitelja i trenera sportova na snijegu osmislio je projekt kojim bi se iskoristio potencijal te livade u srcu grada.

– Od Grada nismo tražili novac nego koncesiju na 10 godina. Novac namjeravamo naći sami i njime bismo nabavili dva topa, dva lifta s tanjurima za prijevoz djece na vrh brijega te stroj koji uređuje snijeg. Zaštićeni projekt uključuje montažne objekte kako bi se polaznici mogli presvući, a skijaška oprema bi se iznajmljivala – kaže Dag Modrić, predsjednik HZUTS-a.

Projekt planiraju raditi u etapama i očekuju da bi stajao oko pola milijuna eura. Na Cmroku bi mjesta bilo i za snowboardere kojima bi napravili malu skakaonicu te za skijaše trkače, a na Cmroku bi se radile i pokazne vježbe GSS-a te vježbe spašavanja od lavina.

Modrić kaže da projekt ne izostavlja sanjkače kojima su namijenili dio livade na južnoj strani koju omeđuju obiteljske kuće, gdje bi bili najzaštićeniji od ostalih.

– Licencirani učitelji skijanja učili bi predškolsku i školsku djecu osnovama zimskih sportova – navodi Dag Modrić. To bi u konačnici povećalo zanimanje za njihov razvoj, a takav je put i jedini logičan nastavak uspjeha koje je obitelj Kostelić postigla u zimskom sportu koji je u bivšoj državi bio rezerviran za Slovence.

Bandić obećava

No, sve ove ideje još su u povojima budući da sedam godina čekaju na odgovor Milana Bandića koji je upoznat s projektom.

– Dobijem li još jedan gradonačelnički mandat, na Cmroku će biti dječji skijaški centar – obećava Bandić.

Domaći skijaši prilično su nezadovoljni načinom na koji se skijalište na Sljemenu vodi jer su staze otvorene do 16 sati, kada većina još radi.

Noćno skijanje za građanstvo moguće je tek utorkom i četvrtkom kada dolazi najviše rekreativaca, pa nastaju gužve. Lani je skijalište bilo otvoreno tek 25 dana, što je posebno opteretilo one koji su godišnju kartu platili 1500 kuna i nisu dobili povrat novca.

Zbog toga su članovi HZUTS-a pokrenuli akciju noćnog skijanja na Cmroku jer ondje na livadi mogu se skijati i sanjkati bez zabrana. Prvi susret imali su prošlog petka, a na nastavak akcije pozivaju građane i ove subote.

>>FOTO Zagrepčani zaboravili na kaos i uživaju u zimskim radostima

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
22:43 23.01.2013.

Bandić iskaće iz paštete, zahodske školjke ... Može li bar jedan dan proći bez spomena te štetočine. Imamo li mi zagrepćanci pravo se bar jedan dan od njega odmoriti ????

OB
-obrisani-
23:09 23.01.2013.

piše se zagrepčani a ne zagrepćanci,junica....nepismen si

VE
Vexans
22:30 23.01.2013.

Prije desetak dana umalo se survao autobus pun djeca na Sljemenskoj cesti.Cesta do Sljemena je uska,vijugava i na rubu provalija.Žičaru je imao Zagreb kad se taj lik od gradonačelnika nije ni rodio.Niti je želio popraviti staru niti napraviti novu.Fontane ga potsjećaju na žubor vode u domaji, dok žičara? Makar kaj.Dokle ?Vjerojatno će prvo napraviti zračni lift od Gradskog poglavarstva pa do Cmroka s postajom na nedosanjanom Pantovčaku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije