Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buđenje iz zimskog sna

Forca škola trčanja 6. godinu zaredom otvara svoja vrata svima koji se žele baviti rekreativnim trčanjem

Forca škola trčanja
Foto: Promo
1/4
04.02.2019.
u 08:13

Rekreativno trčanje je najraširenija rekreativna aktivnost u svijetu već skoro 50 godina, a i Hrvatska polako dostiže te trendove

Proljeće je godišnja doba kada većina razmišlja o uključivanju u neku rekreativnu aktivnost. Na proljeće se budimo iz „zimskog sna“ i do ljeta se želimo vratiti u formu. Dolaskom toplijih i dužih dana želimo izaći van i napustiti zatvorene prostore u kojima smo vježbali preko zime. Forca škola trčanja 6. godinu zaredom otvara svoja vrata svim Zagrepčankama i Zagrepčanima koji se žele baviti rekreativnim trčanjem. Prijave su već otvorene, a škola kreće 5. ožujka.

Rekreativno trčanje je najraširenija rekreativna aktivnost u svijetu već skoro 50 godina, a i Hrvatska polako dostiže te trendove pa u parkovima, na nasipima, ulicama i uz more možete vidjeti sve više trkačica i trkača. U većim gradovima, a pogotovo u Zagrebu, ima i niz klubova i organiziranih grupa trkača koje okupljaju veliki broj rekreativaca, a neki od njih povremeno organiziraju programe namijenjene potpunim početnicima, takozvane „škole trčanja“. Jedan od takvih klubova je i Atletski klub Forca iz Zagreba koji okuplja oko 200 rekreativaca, a dva puta godišnje otvara svoja vrata početnicima kako bi se uključili u svijet trčanja i kroz školu trčanja zavoljeli ovu prekrasnu rekreativnu aktivnost. Bilo kakva aktivnost ima niz dobrobiti za naše psiho-fizičko zdravlje, a trčanje svakako prednjači u tome. Odvija se na otvorenom, potiče niz procesa koji pozitivno utječu na regulaciju kolesterola, šećera u krvi, krvnog tlaka, tjelesne težine, rada žlijezda...

Foto: Promo/Eva Virc

Trčeći u grupi upoznajemo i nove ljude koji dijele iste interese kao i mi pa možemo reći da trčanje pruža i neku socijalnu komponentu iako je samo natjecateljsko trčanje individualni sport. Trčanje je i vrlo pristupačno u odnosu na neke druge aktivnosti koje zahtijevaju skupu opremu i rekvizite i posebne prostore, jer trčati možemo praktički svugdje, a sve što nam treba su dobre tenisice i adekvatna odjeća. Forca škola trčanja je po mnogočemu najbolja škola trčanja u Zagrebu, a ono po čemu se ističe je ekipa vrlo kvalitetnih trkačica i trkača predvođenih trenerom Goranom Murićem, prof. kineziologije, koji će vas postupno i sustavno uvesti u svijet trčanja, bez većih stresova koji mogu uzrokovati ozljede, tako da ćete vrlo brzo zavoljeti trčanje i zadržati se u njemu dugi niz godina. AK Forca postoji već šest godina i upravo su raspisali prijave za 12. generaciju škole trčanja koju organiziraju. U tih šest godina svoje prve korake u klubu je napravilo tisuću trkačica i trkača, većina njih trči i dalje, a klub se može pohvaliti da u svojim redovima ima državne reprezentativce i prvake, te 120 članova kluba koji su istrčali maraton. I većina je krenula upravo kroz školu trčanja. Trener Goran naglašava kako utrke nisu ni prioritet, a pogotovo ne imperativ, kada se upisuje u školu trčanja, no utrka je u Hrvatskoj sve više i sve su dostupnije, a na njima nastupa veliki broj rekreativaca pa odlazak na utrku dođe prirodnim putem. Za sve polaznike škole trčanja osmišljen je vrlo zanimljiv plan utrka koji će ih postupno uvesti u svijet utrka.

Foto: Promo/Eva Virc

Treneri su tu da vas usmjere kada otići na prvu utrku, kako ju istrčati, a vrlo često i trče s polaznicima njihove prve utrke. Plan treninga je koncipiran tako da iz treninga u trening napredujete. Na početku se taj napredak mjeri u minutama koje možete pretrčati u komadu bez stajanja, a kasnije u kilometrima i tempu/brzini trčanja. Treba napomenuti kako su treninzi prilagođeni potpunim početnicima i da se na prvim treninzima uglavnom trči nekoliko puta po 1-2min, nakon nekoliko uvodnih tjedana polaznici se podijele u nekoliko „jakosnih“ grupa koje dalje napreduju svaka u svom tempu. Zajedničko svim grupama je da uz pomoć voditelja, koji je uz njih na svakom treningu, nakon nekog vremena dođu do 10 pretrčanih minuta u komadu, zatim pola sata, a oni ambiciozniji se ne zaustavljaju na tome, već postupno povećavaju pretrčane kilometre i nakon 6-7 mjeseci jedan dio polaznika škole trčanja uspije istrčati polumaraton (21,1km). Treninzi Forca škole trčanja odvijaju se na Savskom nasipu i Jarunu, a ono po čemu je posebna ova škola trčanja je da svojim članovima nudi popodnevne i jutarnje termine. Tako se isti trening može odraditi utorkom i četvrtkom ujutro (8:00h) ili poslijepodne (18:30h), a treći trening u tjednu je subotom u 10:00h. Na ovaj način se kontinuitet omogućava i onima koji rade u turnusima, isto ako i studentima i učenicima koji imaju nastavu jedan tjedan ujutro i jedan poslijepodne, a ima i onih koji zbog svojih obveza mogu trenirati samo u jutarnjim satima.

Uređenjem Savskog nasipa od Savskog mosta do Mosta Mladosti dobili smo 4km osvijetljenih staza za trčanje na sjevernoj i južnoj strani nasipa tako da se trčanjem nesmetano možemo baviti i kada su dani kraći i mrak padne kad završavate s poslom. U Forcinoj školi trčanja osim trkačkih treninga nude se i vježbe snage s ciljem što uspješnije prevencije povreda, a jednom mjesečno organiziraju izlete na Medvednicu. Mjesečna članarina je 150kn, a ona obuhvaća sve ove treninge i aktivnosti. Trkačice i trkači se okupljaju u prostorijama VK Zagreb u Veslačkoj ulici gdje imaju na raspolaganju grijane svlačionice s tuševima i prostor za druženje prije i poslije treninga. Stoga ako želite (p)ostati aktivni i učiniti nešto dobro za sebe, požurite na stranice Atletskog kluba Forca i prijavite se za proljetnu školu trčanja koja počinje 5. ožujka 2019. godine. Više detalja i prijavni obrazac možete naći ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije