Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika obljetnica

KUD Mladost - Odra slavi 40 godina uz ples i tamburu

07.03.2016.
u 09:00

Oduvijek je tradicija folklora, plesa i tambure bila jaka u našem kraju. Dok nije bilo KUD-a, plesalo se u školi, no službeno je postalo tek 1976. godine, kada ga je osnovala grupa građana

​Puse su “padale”, ali i zagrljaji starih kolega. Prisjećalo se na nekadašnje dane i zgode s ekskurzija i gostovanja. Prepoznali su se mnogi na starim fotografijama i snimkama koje su u subotu u DVD-u Hrašće puštali u povodu 40. rođendana KUD-a Mladost – Odra. Društvo proizašlo iz Osnovne škole Odra godinama su vodili školski profesori - supružnici Barica i Danijel Faber, koji i sada pomažu u radu KUD-a. A bivše i sadašnje profesore škole, kao i učenike, okupila je sadašnja predsjednica Mirna Maravić, koja je njima u čast organizirala i koncert na kojem su nastupili aktualni članovi, njih 96.

- Oduvijek je tradicija folklora, plesa i tambure bila jaka u našem kraju. Dok nije bilo KUD-a, plesalo se u školi, no službeno je postalo tek 1976. godine, kada ga je osnovala grupa građana – priča Mirna Maravić, dodajući da su u KUD-u tokom godina nastupali stanovnici Odre, ali i Male Mlake, Hrašća, Gornje Lomnice, Buzina... Sasvim je normalno, kaže Mirna Maravić, da većina učenika u razredu pleše u KUD-u, koji na godišnjoj bazi odradi tridesetak nastupa. Trenutno broje osamdesetak članova, a nedavno su oformili i seniorsku grupu koja je po prvi put nastupila u subotu. No još uvijek nemaju svoj prostor, pa nastupe pripremaju u društvenom domu u Odri, iako su do nedavno probe imali u OŠ Odra, koja se trenutno obnavlja.

- Od Grada Zagreba, koji nas i sufinancira, tražili smo na korištenje prostor u sklopu zgrade doma u Odri. Bilo bi to dovoljno mjesta da tamo držimo svojih preko 100 kompleta nošnji i tridesetak tambura. Sada nam sve stvari stoje kod Ivana Gledeca, koji je bio voditelj do prije godine dana – kaže Mirna Maravić. Trenutno folklorni dio vodi Miljenko Papić, a tamburaše Stefko Kačurov. Subotnji koncert tek je jedan od rođendanskih, a svečani, središnji, planiraju u studenom.

Komentara 1

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:42 07.03.2016.

Liepo je kad se njeguju narodni obicaji i ples...u ovom modernom dobu je jako vazno da se sjetimo nasih korijena i tradicija....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije