Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posebna njega

Fizioterapeut 'palčićima' pomaže osnažiti mišiće

'03.07.2013., Zagreb - Fizioterapeut Ivan Franjcec iz Zaboka vec godinu dana besplatno pomaze clanovima udruge Palcici.  Ivan radi i vjezba s prerano rodjenom djecom. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
20.09.2013.
u 17:00

Volontira - Ivan Franjčec u Klubu nedonoščadi Palčići roditeljima pokazuje vježbe

– Kad su mi u bolnici donijeli moju tek rođenu djecu da ih vidim i poljubim, bila sam toliko ošamućena da nisam niti primijetila koliko su maleni. Maša je imala tek 1300 grama, dok je Filip rođen s 1900 grama. Filip je početkom srpnja izašao iz bolnice nakon mjesec dana, dok je Maša ostala u bolnici na čuvanju, no nakon što je dobila dvije kile, puštena je, prisjeća se Erika Ružić, koja je blizance rodila u 33. tjednu trudnoće.

Kako ga pravilno podići

Kako ih presvlačiti, u kojem položaju ih hraniti, koje vježbe raditi... nakon što je prebrodila prvotni šok, kroz glavu joj je počelo prolaziti milijun pitanja. Odgovore na njih dao je Klub roditelja nedonoščadi \'Palčić\'. Preporučili su joj fizioterapeuta Ivana Franjčeca, jedinog na području Zagreba koji u klubu, koji djeluje tri godine, volontira od osnutka. Niti sam se ne sjeća koliko mu je djece dosad prošlo kroz ruke, no zna koliko je vježba važna za njihov napredak.

– Ono što ja radim zove se \'babyhandling\'. Roditeljima pokazujem kako potaknuti bebe da budu aktivne već u najranijoj dobi te time pospješuju i razvoj muskulature - priča Franjčec dok mami Eriki i tati Mladenu pokazuje kako pravilno podići malenog Filipa.

Neurorizična djeca

Naime, prerano rođene bebe pripadaju skupini neurorizične djece, što znači da u budućnosti mogu razviti neko od neuroloških oštećenja. Poremećaj koncentracije, vida, smetnje pažnje, poremećaj u ponašanju i epilepsija samo su neka od oštećenja kojima su podložniji, dok se kao najteži ističe celebralna paraliza. No takvoj djeci rani početak vježbanja najčešće pomaže i ubrzo sustignu svoje vršnjake, bez ikakvih posljedica u razvoju. Inače, u Hrvatskoj se prije vremena, a to znači prije 37. tjedna trudnoće, rađa oko 2500 djece godišnje.

–Osim osjećaja stresa i straha za život i razvoj vlastitog djeteta, roditelji se susreću i s puno praktičnih problema - kaže predsjednica \'Palčića\' Željka Vučko, i sama majka troje prerano rođene djece. Dodaje da ponekad situaciju otežava i činjenica da od zdravstvenih djelatnika ne mogu dobiti odgovore na pitanja koja se ne tiču direktno struke ili zdravlja njihovog djeteta. Tada ulogu preuzima udruga roditelja.

–Jedino roditelj koji je prošao isto iskustvo može pružiti najbolji odgovor, a fizioterapeut im pomaže u stručnom dijelu - zaključila je Vučko.

>>Roditelji palčića međusobno će si biti podrška i čvrst oslonac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije